Pankkipulinaa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Frank
Frank Ei kirjautuneena
Liittynyt: 20.11.2009
Kirjoituksia: 9
Vastauksia: 255
rmkven48 kirjoitti:

On tietysti turhaa yrittää selvittää markkinoiden tämän hetkistä hinnan muodostumista jos ei ymmärretä Espanjalaisten pankkien kokoluokkaa. Ne eivät ole mitään Nalle Wahlroosin johtamia pikkunäppäriä finanssipesiä, vaan satojen miljardien maailmanlaajuisilla markkinoilla toimivia jättejä, joita Zapateronkin on kiltisti kuunneltava. Harjoitettu ja sovittu hintapolitiikka sanelee hinnan muodostumista, eikä terve kilpailu asuntomarkkinoilla.

Zapaterot juoskoon kenen tahdissa tahansa, mutta sen enempää minä kuin kukaan muukaan asunnon omistaja ei omansa hintaa määrittäessään ajattele pätkän vertaa onko Espanjassa yhtään pankkia tai ovatko ne maailman suurimpia. Lisäksi tulee muistaa, että maailman suurin yrityskin on lilliputtimainen verrattuna maailmanmarkkinoiden rahamäärään, josta Costan tapauksessa tulee merkityksellinen osa sijoituksista asuntomarkkinoille.

Ilmeisesti tarkoitat ”vapaalla markkinapolitiikalla” sitä, että pankit myisivät hallussaan olevat asunnot pois hinnalla millä tahansa sen sijaan että pitävät niitä tyhjinä odotellen parempaa markkimatilannetta. Omasta kokemuksestani tiedän, etteivät pankkien tarjoamat asunnot ole mitenkään poikkeuksellisen hintaisin markkinahintoihin nähden, ellet osta kymmenittäin. ”Varaston” kokoa katsoen myydä pitäisi ja paljon, siis alehinnalla? Se taas olisi minun mielestäni epänormaali markkinatilanne, kuten sekin että pankkeja päästettäisiin konkurssiin siksi että ovat luotottaneet liikaa (subprime). Kaikki tällainen aiheuttaa koko talouden laajuisia ongelmia, joiden lopullinen hinta muodostuu sitten muualle, epäterveesti. Pankit ovat kaiketi kanssani samaa mieltä kun toimivat näin.

Pakko myös muistaa, että asunnot liikkuvat eri tahtiin kuin Colapullot. Markkinassa tapahtumat lasketaan vuosissa eikä päivissä. Hinnat ovat tulleet alas nopeasti. Pankit ovat myyneet tappiolla ja myyvät edelleen. Vauhtiin voi toki vaikuttaa hinnoittelulla, mutta se ei yksinkertaisesti vain ole järkevää. Pudotus on tapahtunut ja nyt lähdetään taas hiljalleen ylöspäin. Tässä kohtaa kontrasti kasvaa ja vääristää vertailua vanhaan: hyvien hinnat rupeavat nousemaan, mutta samalla huonojen laskevat. Keskiarvo pysyy paikallaan ja näyttää siltä kuin hinnat eivät muuttuisi. Vain keskiarvo ei muutu. Samalla leikataan kuplalta siivet ja palautetaan maan pinnalle ne, jotka ajattelivat että ihan mikä tahansa menee kaupaksi. Niiden osalta tilanne on surkea, eikä sitä pitäisi yleistää kuten baarikeskusteluissa on tapana.