Pankkien käytäntö

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki UniCaja Pankkien käytäntö

LINKKI

kris
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Pankkialan ammattilaisena en malta olla kommentoimatta minäkin (olen töissä espanjalaisessa säästöpankissa):

El Montessa (pankki, jonka palveluksessa itse olen) toimittaisiin tässä tilanteessa siten, että kortti otettaisiin talteen automaatista aamulla, jätettäisiin konttorille (yhtenä kappaleena) pariksi päiväksi, ja jos sitä ei kukaan ole käynyt kyselemässä, niin se lähetettäisiin sisäisessä postissa pääkonttoriiin (turvallisuuden vuoksi kahtia leikattuna), josta sitten (ainakin periaatteessa…) asiasta ilmoitetaan kortin numeron perusteella kortin myöntäneelle yhtiölle (Visa, Master Card tms.) On varmaankin totta, että kaikkien espanjalaispankkien sisäiset ohjeet kehoittavat leikkaamaan vieraan pankin kortin ennen kuin se lähetetään eteenpäin, tuskin sentään välittömästi. On käynyt huono tuuri, kun olette sattuneet noin ”tehokkaan” konttorin automaatille 🙁 Siinä Unicajan puhelinpalvelu on ollut mielestäni väärässä, että ”kortilla voi nostaa maanantaina konttorista rahaa”, ellei sitten kortilla ollut myös luottoa.

Toisaalta, jos kortissa ei tosiaankaan ollut kortin haltijan nimeä, korttia ei olisi periaatteessa voinut luovuttaa kenellekään – jos kortissa ei ole nimeä, millä edellytyksillä mikään pankki, jonka automaattiin kortti jää, voi tarkistaa, että korttia hakeva henkilö on kortin haltija? On vaan valitettavasti totta, että jos on mitään epäselvyyttä henkilöllisyydestä niin pankki ei pääsääntöisesti luovuta automaatteihin jääneitä kortteja eikä yleensäkään anna mitään tietoja.

Itse koitan káyttää kaikissa tilanteissa tervettä järkeä ja auttaa asiakasta kaikkien niiden mahdollisuuksien rajoissa, joissa vain laki antaa myöden. Joskus olen löytänyt konttorin automaatista aamulla Sammon luottokortin ja asiakasta auttaakseni soitin Sampoon, jota pyysin soittamaan heidän asiakkaalleen ja kertomaan, että tulisi passin kanssa hakemaan luottokorttinsa El Monten Torren konttorista mahdollisimman pian. Sampo oli siinä puhelimessa kuitenkin pitkään ihan solmussa, että ”miten niin Espanjasta soitetaan ja kuka oikein olet ja emme voi antaa asiakkaan yhteystietoja ja laitamme kortin kiinni välittömästi, jos se kerran on jonkun muun kuin asiakkaan käsissä.” Minulla oli selittämistä kertoa, miksi soitin ja mistä ja saada ne pitämään kortti auki, blokatusta kortista ei asiakkaalle isoa iloa olisi loman aikana. Sampo uskoi tarinani lopulta ja homma hoitui hyvin.

Sirukortit toimivat muuten periaatteessa Espanjassa, mutta käytännössä automaatit voivat usein mennä ”tilttiin” vain siksi, että kyseessä on sirukortti. Espanjalaiset pankit ovat nimittäin tehneet periaatepäätöksen siitä, että täällä ei käytetä sirukortteja koska niiden kustannukset ovat niin korkeat. Tästä syystä kaikki espanjalaiset pankkiautomaatit on edelleen suunniteltu nimen omaan vanhanmallisia magneettijuovakortteja varten, vaikka niissä onkin ohjelma, joka lukee sirukortteja – tai sitten evät lue… Varmimmin espanjalainen automaatti toimii espanjalaisella kortilla tai siruttomalla luottokortilla. Jos lomailee täällä usein, voi harkita paikallisen tilin avaamista, se käy varsin helposti.