Pankkien asunnot

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Melkeinpä viikottain konttorilla piipahtaa joku tuttu tai tuntematon kyselemässä ”niitä pankkien halpoja asuntoja”. Vastaan tähän seuraavasti:

– Espanjassa pankit ja kiinteistökauppa eivät ole samalla tavalla sidoksissa toisiinsa kuin Suomessa, ei ole olemassa ”Cajasolin kiinteistönvälittäjää”, kiinteistönvälitys on täällä oma sektorinsa ja pankit omansa.

– Espanjalaisilla pankeilla on lamasta huolimatta suhteellisen vahvat taseet jotka toistaiseksi ovat kestäneet luottotappiot ilman valtion tukea. Uskokaa tai älkää, mutta Espanja on lamasta huolimatta todella vahva pankkimaa ja keskuspankki on jo 2000-luvun alussa vaatinut pankeilta hyvinä aikoina normaalia suurempia varauksia. Espanjan keskuspankin toimintamallia aletaan nyt soveltaa USA:ssa ja Englannissa, mm. Financial Times on kirjoittanut useasti viimeisen vuoden aikana tästä aiheesta.

– Toki pankkien taseissa asuntoja on, mutta pankeilla ei ole (toistaiseksi?) paniikkia myydä niitä halvalla.

– Asunnot olivat ”hulluina vuosina” vahvasti lainoitettuja ja niin kauan kuin tase sen kestää, pankki haluaa asunnosta omansa pois, eli ei myy alle lainan summan. Eikä halua polkea hintoja markkinoilla, Hot:in analyysi asiasta oli mielestäni oikein osuva.

– Julkisesti pankeilla myynnissä olevat asunnot ovat kohtuuhintaisia, mutta eivät mielestäni varsinaisesti halpoja. Cajasolin asuntoja voitte katsoa osoitteesta http://www.cajasol.es, sivun alalaidassa on talon kuva ”portal inmobiliario”, sieltä löytyy etsimällä ”compra”, ”vivienda” ja Málaga – käykäápä katsomassa: ensinnäkään asuntoja ei ole paljon eivätkä hinnat mitään hullun halpoja ole.

– Varmasti näillä markkinoilla pankkien taseissa lóytöjäkin on, mutta ne taitavat huveta ”sisäpiirille”. Jos pankissa kuulisin vaikka kahden makuuhuoneen siististä, uudesta asunnosta Los Bolichesissa / Los Pacosissa 80.000€:lla niin ostaisin sen heti itse. Mutta ennen kuin minä kuulen siitä, niin asiasta – jos tällaisia olisi – kuulee moni muu pääkonttorissa ensin, eivät ne todelliset löydöt pankin omassa organisaatiossakaan yleisessä tiedossa ole.

– Pitää paikkansa, että hinnoista pääsee pankin tai rakennuttajien kanssa neuvottelemaan tosissaan ja suurilla alennuksilla, kunhan on valmius ostaa esimerkiksi 5-10 asuntoa kerralla. Paras tapa kokeilla tätä on osoittaa ostokykynsä siirtämällá riittävä määrä rahaa kyseiseen pankkiin avatulle tilille. Kaikki ne, joilla on ylimääräinen miljoona tai pari tätä varten voivat heti ottaa yhteyttá minuun. 😉

– Olen kuullut monelta suunnalta, että pientä piristymistä markkinoilla on. Mitään hurjaa nousua en kuitenkaan uskaltaisi povata. Ensi vuosi tulee olemaan Espanjan taloudelle vielä hyvin, hyvin vaikea. Vain aika näyttää onko kupla todella jo puhjennut.

– Lainahanat eivät ole Espanjassa enää täysin kiinni ja asuntokauppaan on mahdollista saada rahoitusta. Rahoituksen kannalta pankin omistamat kohteet tai rakennuttajien käsiin jääneet ovat hyviä: niihin voi hyvinkin saada (lähes) 100%:n lainan, mikä muuten olisi näillä markkinoilla mahdotonta nykyään.

– Uusi Fuengirola järjestää perjantaina 6.11. Sijoittajapäivän Beatriz hotellissa, sinne on vapaa pääsy ja luento-ohjelma täynnä ajankohtaista taloustietoa. Itse kerron siellä Espanjan pankkisektorista ja rahoitusmarkkinoista ja mukana on myös Petri Käpysen luento Espanjan kiinteistömarkkinoiden kehityksestä.