Pankit on ns.

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä pauliina
pauliina Ei kirjautuneena
Liittynyt: 05.02.2007
Kirjoituksia: 67
Vastauksia: 641

Pankit on ns. jälkisyklisiä eli niiden tuloksissa maailmantalouden kriisi näkyy viiveellä. Muistaakseni viime vuonna Espanjan valtio tuli pankkien kautta työttömiä asuntovelallisisia maksamalle puolet heidän asuntoveloista parin vuoden ajan.

Espanjan talous on viimeiset reilut kymmenen vuotta perustunut täysin ulkomaalaisten kulutuskysyntään ja heidän tarpeisiin ostaa asuntoja. Rakennusbuumi on ollut ennennäkemätön ja 100 prosenttinen lainoitus ei ole ollut harvinaisuus (niinkuin SUomesssakin 90-luvun alussa).

Espanjan valtio velkaantuu kovaa vauhtia.Kansantalouden velkaantuneisuus on kova, kun lähes kaikilla on velkaa ja munat samassa korissa, asunnossa. Budjettivaje kasvaa. Teollisuustuotanto supistuu ja vaihtotaseen vaje kasvaa, kun viennistäkään ei saada apua, koska kaikki on samassa sopassa. Tämän seurauksena kansantaloutta joudutaan paikkaamaan velkarahalla (jonka hinta nousee,koska talous on kura kunnossa), jota joudutaan sitten vuorostaan vyöryttämään edelleen verotuksen kautta kansalaisille. Pitkään käytetty halpatyö on laiminlyönyt tuottavuuden tehostamisen.

Kiinteistöyhtiöiden nettovelka kasvaa, koska taseessa olevien asuntojen hinnat joudutaan kirjaamaan alas. Nämä rakennusyhtiöt kun kaatuu pankkien syliin ylisuurine tasearvoineen, on odotettavissa luottotappioita. Kiinteistöyhtiöiden velka on noin reilu kolmannes maan bkt:sta. Kaikkien intressi on pitää kiinteistöjen arvoja taseessa ylhäällä, jotta näiltä alaskirjauksilta vältyttäisiin. Mielestäni kuitenkin Espanjankin pörssiyhtiöiden pitäisi käyttää IFRS kirjanpitoa.

Tällä hetkellä pelastuksena on halpa korko, ainakin Suomessa. Tosin, kun pankit haluaa elää tällä marginaalilla, tulee nekin nousemaan. 40 vuotiset lainat tuntuu hurjilta. Espanjahan seisoo kiinteistöjen varassa, eli sen mukana noustaan tai kaadutaan. Mistä löydettäisiin ostaijia ja uutta rahaa pelastamaan tämä kiinteistömassa. Arabit ? Venäläiset ovat uudelleen heränneet. Pohjoismailla on liian pienet pelastusveneet.