Ostimme asunnon Gran Canarialta

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Asunnon ostoon liittyvä kysymys Ostimme asunnon Gran Canarialta

LINKKI

Pikku-Helmi
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 16.02.2014
Kirjoituksia: 2
Vastauksia: 26

Olimme jo vuosia matkailleet lomilla Gran Canarialle, joten eteläkärjen ”turistialueet” Puerto Rico ja Playa del Ingles oli alkanut tulla aika tutuksi perheellemme. Olen noin 10 vuoden ajan viettänyt reilut 2 kk talvisin täällä terveyssyistä. Lopulta päätimme hankkia täältä ihkaoman asunnon. Se sijaitsee hotellissa, jossa olen asustellut noilla talvireissuilla kymmenisen vuotta, joten lähialue tuntuu tutulta ja turvalliselta.

Vaikkemme mitään asunnonoston asiantuntijoita olekaan, sen verran sanoisin, että kannattaa käyttää lakitoimiston apua asunnon ostamisessa. Se voi säästää monelta harmilta ja päänsäryltä. Me päädyimme rekrytoimaan avuksemme toimiston, jota suositeltiin notaarin toimistossa. Olemme olleet todella tyytyväisiä. Yhteyshenkilömme tekivät paljon muutakin kuin hoitivat pelkät paperit kuntoon (aikamoinen homma sekin ihan pelkästään). He muun muassa tutustuivat taloyhtiömme taloudelliseen tilanteeseen ja varmistivat, ettei se ole retuperällä, ja he varmistivat, ettei asuntoa vastaan ole mitään velkoja tai rasitteita, joista voisimme joutua vastuuseen. He hoitivat asuntopaperit maarekisteriin etc. Eli olemme saaneet sieltä apua niin pienissä kuin isoissakin asioissa.

Täällä on kuulemma ollut myynnissä kaikenlaisia asuntoja, joissa ei edes myyjän omistajuus ole selvää, taloyhtiön, asunnon kunnosta tms. puhumattakaan.

Hyvän ystäväni ystävät ostivat vuodenvaihteessa asunnon aika läheltä meidän asuntoamme. Siinä asuntokaupassa on kaikki mahdollinen mennyt pieleen. Asunnon ostanut itävaltalainen eläkkeellä oleva pariskunta oli ollut myyjän omistamasssa asunnossa vuokralla pari kuukautta parina vuotena. Viime vuonna myyjä sitten oli halunnut esitellä myynnissä olevaa huoneistoaan, johon tämä pariskunta ikävä kyllä ihastui. Jotenkin myyjä onnistui puhumaan heidät niin pyörryksiin, että isäntä teki ostopäätöksen siinä paikassa.
Kyseessä on kahdessa tasossa sijaitseva n. 50m2 huoneisto ja iso kattoterassi. Jo alunperin asia haiskahti oudolta – myyjä esim. sanoi, ettei ole välttämätöntä tehdä kauppoja notaarilla, vaan hän voi kirjoittaa ”todistuksen” talokaupasta. Asunnon hinta on päätähuimaava, 250 000 e. Sillä rahalla saisi jo pari mukavankokoista asuntoa tältä alueelta. Lisäksi myyjä oli pyytänyt 50 000e huonekaluista ja muusta irtaimistosta, siis käytetyistä huonekaluista ja kodinkoneista. Ja jälkeenpäin vielä yli 6000 euroa kauppapapereiden tekoa varten. En edes tiedä, onko tässä kaikki, mitä pariskunta on maksanut myyjälle.
Myöhemmin myyjän naisystävä oli vienyt myyjien uuteen kotiin ”parhaat palat” sisustuksesta, joten 50000 e hinta irtaimistosta muuttui entistäkin suolaisemmaksi. Kaupat on hoidettu suoraan myyjän kanssa ilman asiantuntija-apua. Ja ilmeisesti osa kauppasummasta on annettu myyjälle ilman kuittia. Joten ostajat ovat vailla minkäänlaista turvaa, esim. siltä varalta, että haluaisivat perua kaupat.

Kun talvella tuli kovia sateita, yläkerran terassilta valuivat sadevedet sisälle asuntoon. Ylä- ja alakerran väliset puuportaat menivät pilalle. Ja mikä huolestuttavinta, nyt pitäisi saada selville, onko vettä päässyt myös seinärakenteisiin ja lattioiden alle. Vaikuttaa siltä, että korjauskuluista tulee pitkä lasku.
Samoin kattoterassilla pitäisi tehdä korjaustöitä, ettei vettä enää tulisi sisälle.

Lisäksi myyjä on tehnyt muutoksia asunnon lay-outiin, mm. kattoterassilla on isot todella painavat kukkalaatikot, jotka on kuulemma nostettu sinne nostokurjella, tuskinpa on tehty laskelmia, kestääkö kattoterassi noin painavaa kuormaa… Asunnossa on mm. ulko-oven sijaintia muutettu, ja yleisessä käytävässä hän asennutti portin, joka varaa osan käytävää vain tälle asunnolle.
Hänen rento suhtautumisensa kauppakirjoihin ym. lakiasioihin antaa syytä epäillä, että rakennuslupia hänen tekemiinsä muutoksiin ei ole. Mitä tapahtuu, jos joku viranomainen kiinnittää huomiota asiaan – joutuvatko uudet omistajat maksumiehiksi?

Pariskunnalle on valjennut tässä vaiheessa, että he ovat maksaneet liikaa asunnosta ja että asunnon kunnossa ja rakenteissa on korjattavaa. Stressin aste on korkea. Täytyy toivoa, että asiat selviävät heidän kannaltaan hyvin. He ovat jo vähän vanhempaa ikäpolvea, ja on kauheaa, että koko heidän pitkän työuransa aikana kerätyt säästöt on nyt kiinnitettynä tähän asuntokauppaan, joka alkaa vaikuttaa melko huolestuttavalta.