Ostaa vai vuokrata?

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Frank
Frank Ei kirjautuneena
Liittynyt: 20.11.2009
Kirjoituksia: 9
Vastauksia: 255
rmkven48 kirjoitti:

Hinnat on pankkien käsissä ja vuosia kursseja seuranneenakaan en pysty sanomaan mihin päin asuntojen hinnat liikahtaa. Muuttujia on liian paljon vielä. Pankkien taseet on Zapateron suojeluksessa ja miksipä ne taseitaan rupeaisivat syömään kun odottamalla se lama on ennenkin lusittu.

Aurinkorannikko on poikkeuksellinen alue. Sen hintarakenne ei seuraa Espanjan tilannetta, koska merkittävä osa asukkaista on ulkomaisia. Karkeasti ajatellen jos Espanja on lamassa mutta muu maailma ei niin hinnat jatkavat nousuaan – ainakin niiden asuntojen osalta jotka kiinnostavat ulkomaisia ostajia. Siinä olet aivan oikeassa, että sen enempää pankit kuin viranomaisetkaan eivät halua edes ajatella todellista tilannetta, vaan siitä yritetään päästä yli silmät kiinni odottamalla. Todennäköisesti tämä myös onnistuu.

rmkven48 kirjoitti:

Ymmärrän kyllä niitäkin jotka juoksevat alimpien hintojen ja pikavoittojen perässä, kun oma viehätyksensä on siinäkin ja en pidä sitä ahneutena vaan järkevänä hetken hyväksikäyttämisenä. Ei kai edullisesti ostamisessa pitäisi mitään pahaa olla?

Tässäkin aurinkorannikko on ihan omaa luokkaasta. Keskusteluissa helposti heitellään tietona, että hinnat ovat laskeneet 50% ja laskevat edelleen. Mutta yritäpä löytää sellainen asunto ja mieluiten tietenkin vielä niin että haluaisit siinä asua. Hintojen laskussa on suomalaisen tosiostajan kannalta paljon tyhjää hypetystä. Toki pikavoitot kiinnostavat ketä tahansa ja sehän on ihan tervettä. Ongelmallisten asuntojen hintapolitiikkaa ei kuitenkaan pitäisi yleistää.

rmkven48 kirjoitti:

Käsitykseni omistamisesta on sellainen, että kun on asunto Suomessa – olkoonpa kenen nimissä hyvänsä – niin miksi täytyisi Espanjasta asunto ostaa? Eihän asunnon omistaminen täällä ole itsetarkoitus. Minusta on yhdenlaista vapautta sekin, että voi koska tahan lentää Suomeen omiin kuvioihin kun siltä tuntuu.

Kyllä espanjalaisen asunnon omistajakin voi lentää Suomeen. Monille (varsinkin naisille) vuokra-asumisessa on se epämiellyttävä piirre, että et pysty kotiutumaan. Lähtö on edessä joskus ”ehkä huomennakin” eikä investointi parannuksiin kiinnosta. Telkkarissa on pyöreä ruutu eikä ADSL:ää kannata tilata. Kiinteistöjen omistaminen on myös varallisuuden yksi muoto. Pörssissä rahalla ei ole käyttöarvoa (mutta riski), toisin kuin asunnolla. Omistusasunnosta voi myös saada hyvä tuottoja jos sitä haluaa vuokrata. Vuokra- ja korkotasosta riippuen ostaminen saattaa olla yhtä kallista kuin vuokraaminen. Minä otin 5 vuoden lainan ilman lyhennyksiä 1,25% korolla. Se on nyt 104e/kk jos asunto maksaa 100.000e. Saisiko yhtä edullisen vuokran? Entä paljonko asunnosta sitten saa 5v kuluttua? Toisaalta vuokraaminen tuo melkoisia vapauksia omistamiseen verrattuna. Jos sen 100.000e voi laittaa pörssiin (lompakosta), jossa se saattaa esim. tuon 5 vuoden aikana tuottaa vaikkapa 34.000e (+6%/vuosi). Se olisi 566e/kk lompakkoon ja siitä edelleen vaikka vuokraan.