Osinkojen verotus

LINKKI

kris
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520
Peregrina kirjoitti:

Osaako vielä joku kertoa lisää, kuinka yrittäjä voi nostaa tuloa yrityksestään Espanjassa ja miten tätä tuloa verotetaan?

Entä avustukset? Onko Espanjassa tarjolla starttirahan kaltaisia kannusteita yrittäjäksi ryhtyvälle, lainojen takauksia tms? Mitkä muut tekijät vaikuttavat siihen, kannattaako aloittaa Suomessa vai Espanjassa?

Yrityksestä nostettava tulo on rendimiento de capital mobiliario ja siitä maksetaan samaa veroa kuin esim. osakkeiden myyntivoitosta tai pankkitalletuksen tuotosta, 18%. Tässä ei ole osakeyhiön osalta mitään eroa siinä, paljonko nostat, vaan prosentti on sama ensimmäisestä eurosta alkaen.

Hallituksen esittämässä verouudistuksessa vero olisi ensimmäisestä 6.000 eurosta 19%, sen jälkeen 22%, näin 1.7.2010 alkaen EHKÄ, koska ehdotusta ei tietääkseni vielä ole hyväksytty.

Pauliina on aivan oikeassa: starttirahan varaan ei pidä laskea, eikä lainan takauksien. Niitä teoriassa voi olla, mutta niiden vaatima paperityö on valtava. Niiden saaminen on niin epävarmaa, hidasta ja byrokraattista ettei mitään yritystoiminnan päätöksiä pidä tehdä sillä oletuksella, että saisit tukea.

Tukien saaminen edellyttää ennen kaikkea sitä, että osoitat yrityksesi työllistävän vaikutuksen ja sitoudut luomaan vakituisia työpaikkoja, jotka tulee säilyttää vähintään neljän vuoden ajan. JOS saisit tukea, se maksetaan EHKÄ noin 6-12 kuukautta siitä, kun olet tukea hakenut. Päätöksen saamiseen menee vähintään 6kk – ja sinä aikana sinun on kuitenkin aloitettava toiminta, muuten menetät oikeuden tukeen. Et siis voi hakea tukea ja aloittaa toimintaasi vasta sitten, jos saat sitä. Tuet eivät TODELLAKAAN ole mikään automaattinen juttu, hakemuksen jättäminen on jokseenkin ”lottoamista”.

Autonomon eli suunnilleen suomalaista toiminimeä vastaavan yritysmuodon verotus on täälläkin henkilöverotusta ja ihan eri kuvio kuin osakeyhtiö. Mutta autonomokin saa kyllä maksaa yrittäjän eläketurvamaksua ihan heti ensimmäisestä päivästä lähtien n. 250 euroa kuussa, riippumatta siitä saako laskutusta aikaan yhtään.

Lainan hakeminen uutena, ulkomaalaisena yrittäjänä ilman vakuuksia on tässä markkinatilanteessa suoraan sanoen aika toivotonta.

Devspain puhuu myös asiaa siitä, että yrityksen perustamisessa on paljon muitakin kuin verokysymyksiä. Kulttuurin tuntemus, kielitaito, potentiaaliset markkinat, niiden tuntemuksesi, kilpailutilanne, kustannurakenne, vaikka mitä…

En halua masentaa, mutta taloudellinen tilanne Espanjassa ei tällä hetkellä ole uudelle yrittäjälle helppo. Mikäli sinulla ei ole aiempaa kokemusta yrittämisestä valitsemallasi alalla, täällä yrittämistä kannattaa harkita huolella ja pitkään.