opas vuoristoreiteille

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä reissu-lassi
reissu-lassi Ei kirjautuneena
Liittynyt: 15.12.2008
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 120

Netistä löytyy suomenkielinen opas Espanjan vuoristoreiteille:
http://www.topwalks.net
Kannustan lähtemään vuorille omin päin, mutta reittiin ennalta perehtyen. Se on antoisampaa: saa määrätä itse reitin sekä vauhdin, ja pienemmässä porukassa kokee enemmän.
Espanjan eteläosissa hienoimpia kohteita ovat Sierra Nevadan lisäksi Grazaleman (Cadiz) ja Cabo de Gata-Nijarin luonnonpuistot (Almeria). Sierra Nevadan reitit on merkitty kohtuullisen hyvin kelta-valko -merkeillä. Grazalemassa ja Cabo de Gata-Nijarissa pitää edetä enemmän kartan tai GPS:n turvin.
Sierra de las Nieves ja muutamat muut Andalusian puistot ovat sikäli hankalia, että osa reiteistä on suljettuna kesäaikaan ja muutamiin pitäisi aina pyytää lupa etukäteen.
Luonnonpuistojen (esim. Alcornocales ja Sierra de las Nieves) opastetauluista löytyy puhelinnumeroita, mistä lupia voi pyytää, mutta aikalailla usein numerot ovat vanhentuneita. Ja lupalappu tulee postissa 2-3 viikkoa kyselyn jälkeen.
Topwalks-sivustossa on esitelty vain reittejä, jotka ovat avoinna ympäri vuoden ja ilman eri lupaa.
Grazaleman ja Cabo de Gata-Nijarin reitit ovat hienoja jopa keskitalvella. Sierra Nevadalla on kivempi aloittaa patikointi maaliskuusta alkaen, sillä korkeimmat huiput vapautuvat lumesta vasta kesäkuussa.
Patikointi on upeaa Espanjassa. Jokainen retki tarjoaa uusia elämyksiä. Lisäksi vuoristoseudut tarjoavat paljon muutakin kuin hienoja patikkareittejä: ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita, ravintolat edullisia ja erikoistuneita herkullisiin riistaruokiin, myös majoitus järjestyy kohtuuhintaan (kannattaa tutustua Casas Rurales -majoituksiin, jotka ovat parhaimmillaan aivan upeita).
Vinkki: Vietä viikonloppu viehättävässä Trevelezin kylässä Sierra Nevadalla (Alpujarra), patikoi 7 laguunin reitti (ja myös Peña de los Papos -reitti, jos voimia riittää) ja syö illallinen paikallisessa Piedra Ventana -ravintolassa.