Onko ensi vuonnakin pyhä?

Uusimmat Keskustelu Espanja.org Jeesinkinurkka Paikalliset pyhät Onko ensi vuonnakin pyhä?

LINKKI

kris
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Vastauksena Miran kysymykseen ensi vuodesta kerron, että tietääkseni (mutu iskee jälleen…) vuodessa on yksi (tai kaksi…?) maakunnallinen ja kaksi paikallista pyhää ja tasa-arvon täytyy säilyä koko maassa siten, ettei kukaan tekisi liikaa töitä. Toisin sanoen, jos paikkakunnan omat pyhät sattuvat sunnuntaille jonain vuonna niin ne joko koko paikkakunnalla ”siirretään” maanantaiksi – ja joskus tosiaan vain tietyt yritykset tekevät näin, käytäntö vaihtelee – tai sitten sovitaan, että kun nyt osui paikallinen pyhä sunnuntaiksi, niin pidetäänkin se jonain muuna suunnilleen pyhänä päivänä, jota olisi tänä vuonna kiva viettää. Näin esimerkiksi joku vuosi sitten espanjalainen isänpäivä 19.3. (San José) oli pyhä myös Madridissa, vaikka sitä ei yleensä siellä pyhänä vietetä.

Viikolle osuvista pyhistä venytetyt pitkät viikonloput on espanjaksi nimeltään puentes eli siltoja, tehdään siitä ”silta” pyhän ja väliin jäävän arikipäivän yli ja pidetäänkin pitkä viikonloppu, siksi matkatoimistoissa näkyy mainoksia matkoista otsikoilla puente de Pilar (12.10), puente de la constitución / la Inmaculada (6-8.12.), puente de mayo (1.5., Madridissa myös 2.5. pyhä) jne.

Suomalaiset joskus tykkää, että mikäs täällä katolisessa maassa töitá on tehdessä, kun aina on pyhä. Laskeskelin noita joskus ja itse asiassa täällä ei taida olla kuin korkeintaan kaksi tai kolme pyhäpäivää enemmän vuodessa kuin Suomessa. Suomessa on pyhiä, joita täällä ei ainakaan koko maassa vietetä, kansallisella tasolla katsottuna nimittäin esimerkiksi tapaninpäivä, pääsiäismaanantai ja juhannus on työpäiviä vaikka niitä jossain juhlitaankin, eikä helluntaita tietääkseni huilata missään päin maata.

Seuraava pyhä on muuten 1.11. Día de Todos los Santos ja se taitaa olla pyhä koko maassa, aika kantaa kynttilöitä haudoille täälläkin.