Uusimmat › Keskustelu › Yleistä › Yleiset pulinat › Kiinnostusta yrittämiseen › Oma kokemus
Kerronpa Sinulle tässä oman kokemukseni:
– alaikäiset, jotka tulevat kouluun tulevat yleensä perheen kanssa. Alaikäisille et voi vuokrata, ainakaan laillisesti. Suomalaisen koulun oppilaat ovat pääosin alaikäisiä.
– täysikäiset nuoret tulevat yleensä suorittamaan muutaman kuukauden työharjoittelun ja he saavat tuota KELA:n asumistukea. Heitä on Suomalaisessa koulussa, sairaaloissa ja monissa rannikon yrityksissä. Uuten ryhmänä on nuoret golffarit, jotka treenaavat kuukauden pari.
– helpointa vuokraajan kannalta on pitkäaikaiset vuokralaiset. He, jotka ovat talven Espanjassa, varaavat tulevan talven asunnon yleensä jo maaliskuussa. Heillä on kokemusta ja näkemystä ja monasti hakevat hyvätasoista asuntoa eivätkä välttämättä arvosta halvinta mahdollista. Kriteereinä on lämmitys, sähkö, hyvä varustetaso, siistiys, etäisyys suomalaisiin harrastepaikkoihin ja netti. Espanjalaisiin asuntoihin ovat monasti ostaneet astiaston, koska keittiössä on monasti keräilyeriä.
– Jos havittelet vuokralaisen maksavan asunnon, toivottavasti et ole kovin vanha. Kun joudut ulkoistamaan lähes kaiken Suomesta käsin, ei tuotto niin hyvä ole. Joudut vuosittain palkkaamaan veroilmoituksen tekijän/kirjanpitäjän. Kuluina Sinulla on vastike, vesi, kunnan- ja valtion vero. Pitkäaikaisessa yleensä vuokralainen maksaa sähkön. Jos laitat netin, niin nettimaksu.
– Jos havittelet kumppania investoimaan, kannattaa harkita kahdesti. Mitä jos toinen ei suoritakaan velvollisuuksia ?
– Lainanotto on tosiaan kallista Espanjassa. Lainaprosessi vie helposti vähintään kuukauden. Siihen Sinun täytyy käännättää palkka ja verotustiedot Espanjaksi.
– Joissain asunnoissa on valmiina laina (harvoin olen törmännyt), jolloin se siirretään ostajan nimiin.
Sitten kun asunnossa on ongelmia, on niitä haastavaa hoitaa Suomesta käsin.