Oliivit

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Laura
Laura Ei kirjautuneena
Liittynyt: 18.04.2008
Kirjoituksia: 26
Vastauksia: 209

Vuosi sitten keräsimme tuttujen oliivilehdosta pari ämpärillistä oliiveja. Marinoimme ne syömiskuntoon. Tämä olikin sitten hieman aikaavievempää hommaa.

Murskattuamme oliivit yksitellen puunuijalla, niitä liotettiin voimakkaasti suolatussa vedessä, ja vettä vaihdettiin aina välillä. Suolaliuotusten jälkeen jaoimme oliivit kolmeen osaan. Yksiä liotettiin chili-, toisia sitruuna-, ja kolmansia valkosipuliliemessä. Tämän jälkeen päästiin itse marinoimisvaiheeseen, jossa peruspohjana oli fifty-fifty oliiviöljyä ja viinietikkaa. Maustamisen rajana oli mielikuvitus.

En tältä istumalta muista kuinka kauan missäkin liemessä liotettiin, mutta muistaakseni marinoimaan päästiin n. kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä suolaliuos-liotuksesta. Onhan ne muistiinpanot jossain, mutta god knows missä.

Tutut ja kaverit ovat yrittäneet oliivien marinointia lukuisia kertoja, ja jos alkuliotuksissa ovat käyttäneet vain vettä, niin oliivit ovat homehtuneet. Suola imee oliivien kitkeryyttä, ja suojaa samalla bakteereilta. Chili- , valkosipuli- ja sitruunaliemet olivat myös juuri näitä bakteereja tuhoamassa.

Lopputulos oli todella hyvä. Purnukoihin syntyi yhdeksää (!) erilaista marinoitua oliivia: intialaistyyppisistä kardemumma-neilikkajutuista ja yrttimausteisista ”perinteisiin” valkosipulioliiveihin. Yksi kaveri jopa osti muutaman purkin, kun tykkäsi niin paljon. Ostin eilen Malagan kauppahallista marinoituja oliiveja, ja täytyy itsekin sanoa, että omat (jo syödyt) eivät kalpene niiden rinnalla lainkaan.