Noinko olisi?

LINKKI

arnold malaga
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846
Ritacasanueva kirjoitti:

Tama etnosentrisuus on hyvin lahella rasismia.

Rasismista en voi antaa henkilokohtaista esimerkkia kun en ole Suomessa kaynyt vuosikausiin.

Rasismia kylla esiintyy kaikissa maailman maissa, tai jos ei selvaa rasismia niin ainakin ”heikomman” mollaamista ja hyvaksikayttoa.

Ehkä nyt en täysin osaa sisäistää ajatuksiasi, mutta et kai sentään tarkoita, että juurikin Suomesta löytyisi kattavimmat esimerkit rasismista?

Olen huomannut, että tämä käsite ’rasismi’ on jo pidemmän aikaa ollut suomenkielessä sellainen ”natsikorttiin” rinnastettavissa oleva keskustelun lyömäase, jota on käytetty jopa oikeustoimilla uhkailun välineenä.

Rasismi on leimautunut ennen kaikkea valkoisen ”länsimaisen” väestön, ennen kaikkea sen miesten ominaisuudeksi, jota ei ole nähtävissä muissa planeettamme ihmisolennoissa.

Kirjoitat, että ”etnosentrisyys on hyvin lähellä rasismia”. No, eikö juuri tuo etnosentrisyys ole sellaisten ihmisryhmien helmaominaisuus, jotka ovat voimakkaasti nostamassa esiin ”etnisiä kulttuureja”? Niihinhän ei tietenkään näytä kuuluvan tämä meidän ”länsimainen” kulttuurimme, vaan se nähdään etupäässä demonisoituna ja erittäin kartettavana elämäntapana.

Kaikesta älämölöstä huolimatta on käsitteellä ’rasismi’ aivan eksakti määritelmä.

Suomen valtion vuonna 1970 ratifioiman Yhdistyneiden Kansakuntien kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen mukaan rotusyrjinnällä tarkoitetaan:

”Kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.”

Ja mitä tulee nykyiseen, surutta viljeltyyn muotisanaan ”vihapuheet”, niin tutustukoon se, joka haluaa tuota sanaa minun kuulleni käyttää, ensin israelilaisten, palestiinalaisten, arabimaiden asukkaiden (noin yleensäkin) ja vaikkapa Afrikaksi kutsutun maanosan kansojen kielenkäyttöön, koskien naapurimaidensa ja kaukaisempienkin maiden asukkaita, ja tulkoon vasta sitten puhumaan minulle ”suomalaisesta vihapuheesta”.

Vai onko niin, että meidän tulee ymmärtää tuo asetelma, koskapa he ovat ”etnisesti erilaisia”?

.