Uusimmat › Keskustelu › Yleistä › Purkautumisosasto › varoitus HP:n tietokoneista › Niinpä
Niinpä.
Olen tässä vuosien mittaan käännyttänyt ihmisiä parempaan ja jokainen uusi käyttäjä on ollut tyytyväinen. Moni on valinnut Linux-jakeluista Ubuntun, joskin itse pidän Fedorasta enemmän. Monia muitakin versioita on olemassa.
Linuxiin siirtymisessä on toki tiedostettava määrätyt seikat ja varsinkin se, että se on _erilainen_. Kun muutosvastarinta on murtunut, niin on enää harvoja syitä miksi Linux ei olisi hyvä valinta.
Sanottakoon tässä suoraan, että Linuxiin siirtymistä vaikeuttaa (ja joskus tekee jopa mahdottomaksi) seuraavat seikat:
1) Jos yrityksessäsi/sinulla on käytössä ohjelmistoja, jotka ovat työllesi välttämättömiä ja niistä ei ole Linux-versiota olemassa. Esimerkkinä vaikkapa AutoCAD, kun Autodesk valitattavasti luopui Unix-versiosta v12 jälkeen ja saivatkin sitten aikaiseksi .NET-alustalle tehdyn jättimäisen resurssisyöpön, joka toimii vain Windowsissa.
2) Jos sinulla on koko infrastruktuuri rakennettu suljettujen ”proprietary”-järjestelmien ja ohjelmistojen päälle. Esimerkiksi nyt vaikka Microsoft .NET arkkitehtuuriin perustuvat palvelut. -Olet naimisissa kyseisen yrityksen kanssa. Valitan, mutta maksat tai itket ja maksat!
3) Jos koet ja näet välttämättömäksi käyttää erilaisten yritysten omia Microsoft-sidonnaisia ohjelmistoja, esimerkiksi vaikkapa Nokia PC-suite tai TomTom Home. Näille onneksi löytyy ohjelmistoja Linux-puoleltakin, onhan itse TomTom:kin eräänlainen linux-pohjainen ratkaisu ja Nokia on sirtymässä Linux-pohjaisiin puhelimiin luopuessaan Symbian-käyttöjärjestelmästä!
Muista kuitenkin, että monille ohjelmista löytyy Linuxista korvaava ohjelma, eri niminen ja hieman erilainen, mutta yleensä saman toiminnallisuuden toteuttava. Pelkän ”toimistokäyttäjän” tai ”nettiselailijan” ei tarvitse epäröidä hetkeäkään. Kaikki perusohjelmistot toimivat Linuxissa saumattomasti yhteen myös Windows ohjelmien kanssa -ainakin niin kauan kun se on Linuxista kiinni. Joissain tapauksissa Microsoft on tahallaan jarruttamassa tätä kehitystä pitämällä ohjelmistojen rajapinnat suljettuina! Sanomattakin on selvää, että palvelinkäytössä ja avoimessa ohjelmistokehityksessä Linux on ehdoton ykkönen ja luotettavuudeltaan aivan omaa luokkaansa.
Mikäli yrityksen (tai yksityiskäyttäjän) kohdalla tilanne ei vaadi joitain erikoisohjelmia, niin IT Development Spain suosittelee Linuxiin siirtymistä mielellään. Monissa tapauksissa hyöty löytyy useasta osa-alueesta, esimerkiksi seuraavista:
-Linux on ilmainen ja erilaisia jakeluita on tarjolla monia.
-Linuxista saa ladattua suoraan esimerkiksi suomenkielisen version ILMAISEKSI!
-Linuxille riittää hieman vanhempikin kone, josta saat kaiken tehon irti Linuxin avulla.
-Kerran asennettuaan Linux pysyy kuosissaan eikä hidastu ajan myötä. Kun se kerran on laitettu toimimaan kuten sen pitää, niin sen jälkeen Linux on itseasiassa melko ”tylsä käyttöjärjestelmä” sillä se vain toimii, ja voit itse keskittyä ongelmien sijaan tuottavaan työhön!
-Ohjelmat ovat lähes 100% ilmaisia ja netistä automaattisesti asennettavia, tuki toki maksaa.
-Linux perustuu standardeihin ratkaisuihin, joten valinta on turvallinen ja ohjelmien tuottamat formaatit ovat siirrettävissä helposti.
-Linux perustuu avoimiin ratkaisuihin, joten et ole koskaan sidottu yhden toimittajan vaatimuksiin tai ohjelmistoihin.
-Linux on sellaisenaan, ilman erikoistoimenpiteitä tai ohjelmistoasennuksia, erittäin luotettava ja erittäin turvallinen, joten sinun ei tarvitse maksaa turhaan erilaisista tietoturvaratkaisuista, jotka vain hidastavat konetta.
-Linux on hyvin helppokäyttöinen ja vain asiasta tietämättömät pelottelevat erilaisilla pitkillä komentojonohirviöillä tai muilla ihmeellisyyksillä. Komentotulkki on kätevä ja asioita nopeuttava väline osaajalle, mutta peruskäyttäjä ei niitä juuri koskaan tarvitse. Kaikki hoituu hiirellä klikkailemalla kuten muissakin systeemeissä ja ”ihan samanlainen” komentotulkki löytyy myös Windowsista kuten myös MAC-käyttöjärjestelmästä, jossa komennotkin ovat lähes samanlaisia. Itseasiassa MAC on eräänlainen Linux sillä se perustuu myös Unix-käyttöjärjestelmään.
-MAC-käyttäjalle Linux on tutun tuntuinen sillä Gnome-työpoytä on hyvin lähellä MAC:n vastaavaa. Windowsista siirtyville ja samankaltaista haluaville tarjolla on KDE-ympäristö, joka muistutaa hyvin paljon Windowsia. Myös muita työpöytäratkaisuja on olemassa -kaikki ilmaisia!
IT Development Spain on käyttänyt Linuxeja kaikessa toiminnassan jo vuosia ja takaisin Microsoft-maailmaan emme enää siirry.