Niin… La Palma, kuten

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat canarialla tärisee Niin… La Palma, kuten

LINKKI

arnold malaga
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846

Niin… La Palma, kuten muutkin Kanariansaaret, on tuliperäinen ja syntynyt aikoinaan vedenalaisesta magmapurkauksesta muodostaen vuoren, jonka huippu (joka on keskeltä romahtanut kalderaksi) puolestaan muodostaa itse saaren.

Kun on puhuttu tästä ”mahdollisesta” La Palman halkeamisesta, on lähinnä spekuloitu sellaisella ajatuksella, että joskus vielä tapahtuisi uudelleen tuollainen suuri, varsinaisesti koko saaren käsittävä tulivuorenpurkaus. Onneksi siellä kuitenkin tapahtuu muutamien kymmenien vuosien välein sellaisia pienempiä purkauksia, milloin missäkin kohtaa saarta (eli isoa vuorta), joista viimeisin oli saaren eteläpäässä sijaitsevan Teneguian tulivuorenpurkaus vuonna 1971. ”Onneksi” siksi, että nämä pienemmät purkaukset toimivat ns. varaventtiileinä, eikä näin ollen tuhoisia paineita pääse syntymään.

Maanjäristykset sinällään ovat hieman toisenlainen luonnonilmiö ja ne syntyvät maankuoren liikkeiden vuoksi, kun mannerlaattojen liikkuessaan synnyttämät jännitteet purkautuvat.

Oloneuvos Ekin linkittämän kartan mukaan tuo eilinen järistys Kanarialla oli luokkaa 2,5 magnitudia, joten mistään kovinkaan kovasta jytinästä ei tainnut olla kyse. Kuukausi sitten Gran Canarialla, tai oikeastaan jossain siinä edustalla merenpohjassa, oli 3.4 magnitudin järistys, joka uutisoinnin mukaan hieman jo tuntuikin.

Tuon mittakaavan järinät eivät kuitenkaan ole maapallolla mitenkään harvinaisia, jos seuraavaan seismologian laitoksen sivulta salaa kopioituun taulukkoon on tippaakaan uskominen:

Magnitudi .. keskimääräinen vuotuinen lukumäärä

yli 7.5 .. .. .. 3

yli 7.0 .. .. .. 8

yli 6.0 .. .. .. 63

yli 5.0 .. .. .. 500

yli 4.0 .. .. .. 4000