Näppis lainassa

LINKKI

Castro
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 19.09.2007
Kirjoituksia: 1
Vastauksia: 9

LakuPekalla taisi olla näppis lainassa/ tai sitten minä lainaan hänen näppistään, sillä mielipiteemme ovat niin yhteneväiset. Nyt todellakin alkaa olla aika ostaa se kakkoskoti auringon alta – eli hetkellä jolloin muut myyvät, ostaminen on yleensä kannattavaa. Tai toisena indikaattorina voisi toimia se nyrkkisääntö, että hintanotkahduksen aikaan – mitä osittain nyt elämme – yleensä on mitä mainioin lisäoston paikka.

Kaikkihan me kuningaskuluttajat unelmoimme halvalla ostamisesta ja kalliilla myymisestä. Ongelmana on vain se, että tulevaisuuteen on vaikea nähdä ja kukapa meille kertoisi sen oikean hetken, jolloin pitäisi myydä tai ostaa. Mitenkähän monta harmittelua olenkaan kuullut tyyliin, että “olisi pitänyt ostaa silloin pari vuotta sitten…”. Kun hintataso lähtee laskuun, on auttamattomasti liian myöhäistä myydä kalliilla. Vastaavasti laskun hetkellä ei osteta, koska “huomenna voi saada vieläkin halvemmalla”. Laskun taittumisen huomaa kuitenkin vasta sitten kun hinta on taas noussut, ja silloin peli on jo menetetty, tai ainakin ne hulppeat voitontoiveet ovat hautauneet.

Espanja ja Aurinkorannikko alueena on aina vetovoimainen magneetti suhdannevaihteluista huolimatta. Aurinko ei katoa minnekään, kulkuyhteydet ovat lyhyet minne tahansa Eurooppaan ja maa on toistaiseksi kohtalaisen turvallinen. Infrastruktuuri on hyväksyttävässä kunnossa, elämäntapa on eurooppalainen jne. Monet ostohaluiset kysyvätkin tämän tästä mikä on näkemyksemme esim. Espanjaa edullisemman Turkin suhteen asuntosijoitusta ajateltaessa, mihin omana näkemyksenäni voisin todeta seuraavaa;

Itseäni Turkissa eniten haittaa maan epävakaa sisä- ja miksei myös ulkopoliittinen tilanne. EU:hun menon myötä kaiken uhotaan muuttuvan, mutta… Turkkihan hyväksyttiin EU:n ehdokasvaltioksi jo vuonna 1999, mutta edelleenkin maa on vielä kaukana EU-jäsenyyden vaatimuksista eikä se tunnu täyttävän vaadittuja poliittisia kriteerejä. Lisäksi Turkin liittymisellä olisi huomattavia taloudellisia vaikutuksia, joten EU-liittymisneuvottelujen rahoitusnäkökohdista voidaan sopia lopullisesti vasta, kun vuoden 2013 jälkeistä aikaa koskeva rahoituskehys siihen liittyvine rahoitusuudistuksineen on laadittu.

Lisäksi Kyproksen kriisi, kurdiväestön & muiden naapurimaiden tilanne, kansainväliset konfliktit sekä talouden uhkat toimivat aikamoisina rajoitteina maan kehittymiselle. Totta, että Turkin ohjauskorko on laskenut huippuvuosien käsittämättömien korkeista prosenteista melko lähelle eurooppalaista tasoa, mutta silti…. Lisäksi myös öljyn hinta vaikuttaa energiariippuvaiseen Turkkiin eli kaikki vaihtelut taatusti näkyvät käytännön elämässä ja asumisessa.

Kaikki yllämainittu summaa näkemykseni Turkista. Varmasti sieltä on mahdollista tehdä aika mukavia voittoja sijoitusmielessä muutaman vuoden tähtäimellä eli tehdä ”takavuosien espanjat”, mutta silloin ostamisen kriteeri onkin aivan toinen kuin se, että haetaan itselle soveltuvaa kakkoskotia.

Totta on sekin, että uudiskohteita on paljon tarjolla, mutta onhan siinä kuluttajan kannalta loistavatkin puolensa. Nimittäin, nyt pääsee konkreettisesti näkemään mitä on ostamassa, kun ostopäätöstä ei enää tarvitse tehdä pelkkien papereiden ja luonnosten pohjalta. Lisäksi tällaisen uudiskohteen saattaa saada hyvinkin houkuttelevaan tarjoushintaan eli kuluttaja voittaa rakennuttajan myydessä tuotteensa pienemmällä marginaalilla. Tällaista kohdetta ostettaessa kannattaa kuitenkin olla hyvin perillä lupa-asioista.

Eli välittäjän suulla puhuttuna ei asuntokauppa suinkaan ole täysin pysähtynyt. Myyntiä tehdään, vaikkakin hitaampaan tahtiin kuin aikaisempina huippuvuosina. Turhan pelon lietsominen on kuitenkin aiheetonta ja tarpeetonta. Pitää nyt kuitenkin muistaa, että liike-elämässä on omat syklinsä, jotka ovat säännöllisen epäsäännöllisesti toistuvia ilmiöitä.