Näinkin

LINKKI

Lumenluoja
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 55
Vastauksia: 1489
vanhatyttö kirjoitti:

Piintyneet kásitykset siitä, millaisia toiset ihmiset tai toiset kansat ovat meihin verrattuna ovat aina olleet sotien syy. Tuolta pohjalta versoo rasismi, me heijastamme toisiin sellaisia piirteitä, jotka ovat mielestámme negatiivisia ja joita ei meissä itsessämme esiinny. Tämä antaa sitten oikeutuksen syrjiá, halveksia ja jopa tappaa. Ja kuitenkin jokainen voi ihan omin silmin todeta, ettá ero meidán ja heidán válillä ei kovin suuren suuri ole, etenkáán, jos olemme samalla kulttuurialueella. Ihan esimerkin vuoksi: on laiskoja suomalaisia ja laiskoja espanjalaisia; on hyvin pukeutuneita ja huoliteltuja suomalaisia ja vastaavia espanjalaisia; on epátarkkoja suomalaisia ja täsmállisiá espanjalaisia… Kaikkea löytyy – tasapuolisesti.

mutta tuo ”rasismi” sana on kyllä kärsinyt inflaation, koska aluksi kai se oli pääasiassa mukana rotujen välisissä asioissa, mutta nykyään sitä viljellään vähän jokaisessa kiista-asiassa jossa voidaan NÄHDÄ kahden tai useamman eri kulttuurin henkilöitä. Pian rasismi -sanaa tullaan käyttämään rotujen ja kulttuurien sisälläkin kaikissa ”epätasa-arvoon” liittyvissä asioissa. (rasismia on vaikka se, että toinen saa ja toinen ei .. ja saamisen ansainnalla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä – vastikkeetta tai vastikkeella; myös asumisesta tulee rasismista riitaa Suomessa pikapuoliin) Suomessakin rasismi taitaa vahvistua sellaisen syy-seuraus -suhteen kautta, joka johtuu alkuperäisväestön kokemasta epätasa-arvosta tulijoiden rinnalla. Ja toisena syynä kulttuurien törmäys … nämä tietysti kulkevat käsikädessä. Iso osa väestöstä tuntee epätasa-arvoa, mutta se miten se näkyy on sellaista meininkiä, että sitä on helppo sanoa pienen ääri- ja marginaaliryhmässä esiintyväksi asiaksi. Ja pientä ryhmää on helpompi syyttää ja kurmuuttaa – jopa niiden, jotka eivät julkisesti uskalla todellista kanaansa julkistaa.

Kohtaavatko suomalaiset rasismia Espanjassa? Ei varmaan paljoa, koska TUOVAT tulomaahan sellaista, joka on Espanjalle ja espanjalaisille tärkeää ja kulttuurit ovat kuitenkin jokseenkin samanaisia ja sivistys/koulutustaso hyvin lähellä toisiaan. Entä niistä maista tulijat, jotka poikkeavat vaikka skandinaaveista… marokkolaiset tai romanialaiset? Miettikää nyt vain syy-seuraus -suhteita älkääkä käpertykö jonnekin sosiologien ja psykologien keksimiin käyttäytymismalleihin vaan realimaailmasta ne syyt löytyvät. Taisivat löytyä 1930-luvullakin ja monia muita kertoja tätä ennen historiankirjoituksen aikajänteellä. Yleisen keskustelun ”rasismin” takana on hyvin usein täysin muut asiat kuin sen alkuperäisen ajatuksen takana. Niitä ovat raha, etuisuudet ja niiden väärinkäyttö, käyttäytymismallit, rikollisuus tai sen pelko, naiset? … ja sitten on niitä oikeasti teoreettisesti keksittyjä lähes merkityksettömiä asioita kuten työpaikkojen menetys jne.