Muutoksen tuska

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Hot
Hot Ei kirjautuneena
Liittynyt: 10.07.2006
Kirjoituksia: 122
Vastauksia: 535

Makuasioista ei pitäisi kiistellä…

Käytän pääasiallisesti Windowsia, mutta kieltämättä Linux on aina kiinnostanut ja olenkin eräänlainen väliinputoaja, joka on kärsivällisesti odotellut, että Linux saisi myös läppäreissä riittävän suuren markkinaosuuden, jotta kaikki sovellusrakentajat huomioisivat sen. Serveripuolella Linux on de facto standardi.

Kahden eri maailman filosofia on kovin erilainen ja itse kiteyttäisin sen niin, että Windowsissa täytyy aina pyytää klikkailemalla erilaisia asioita ja ikävä kyllä mopo on karannut käsistä siinä mielessä, että ne pyyntikohteet on ripoteltu todella laajalle alueelle ja lopputuloksena on lähes hallitsematon määrä koodia. Kun siirryin XP:stä Vistaan, palvelut eivät juurikaan parantuneet, turvallisuus ei juurikaan lisääntynyt, mutta 1Gb muistia ei enää riittänyt (XP:ssä se riitti hyvin) vaan todellinen minimi on nyt 2 Gb.

Linux maailman taas koen sellaisena, että siellä tarvittaessa käsketään konetta tekemään erilaisia haluttuja palveluja kirjoittamalla vaikka sudo yummi yammi-komento. Windows käyttäjälle Linux-maailman slangi repositorioineen ja komentotulkin epähavainnolisesti keksittyine komentonimineen on aluksi järkky juttu. Toki tiedän, että sieltä löytyy Windowsin kaltaisia ikkunointijärjestelmiä (Gnome, KDE, etc), jolloin käskytystä ei tarvita kun alkuhässäkästä on päästy yli. Linuxin turvallisuus ja todella pieni muistitarve verrattuna Vistaan on hieno juttu ja kun tuota turhaa softaa ei makaa koneessa levyn ja muistin täytteenä, kaikki tapahtuu vielä vilkaasti.

Itse uskon siihen, että käskemällä saa yleensä enemmän aikaan kuin pyytämällä ja olen aina harmitellut sitä, että Windowsista puuttuu tuo kunnollinen käskytys, miksi ei voi lukea Command Promptin mustaa ikkunaa.

Kaikesta huolimatta pahasti epäilen, että käännytystyö Vistasta Linuxiin ei onnistu läppäreissä moniin vuosiin. Uusi nuori sukupolvi oppii Linuxia jo nuorena ja se lähtee siitä sitten aikanaan…. jos silloinkaa…. Paraskaan tuote ei usein pärjää ylivoimaiselle markkinajohtajalle.

Jos on vaivoin oppinut räpläämään Windowsia, kynnys uuden opettelmiseen on todella korkea ja usein on helpompi maksaa enemmän koneen tehoista ja ohjelmista.

Jos käyttää vain sähköpostia, tekstinkäsittelyä, surfausta ja liitettynä on korkeintaan printteri – silloin kynnys madaltuu.