muutama ajatus

LINKKI

Tomas
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 27.09.2007
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 48

Muutama kommentti noihin yllä esille tulleisiin kohtiin..

Tullin mukaan ulkomailla opiskelu ei ole riittävä syy muuttoauton verovapauteen (eli Suomeen tuotaessa). Eli ei muuta kuin paikalliseen irkku-pubiin vkonloppuhommiin, niin homma pitäisi olla OK (luulisin). Muutoin tuo Suomeen vieminen ei liene ongelma, kannattaa vain pitää visusti kaikki kuitit yms. ostopaperit tallessa, koska niitä Tulli kuitenkin kyselee. Vähimmäisaika muuttoajoneuvon verovapaudelle on 6kk(!) ulkomailla käyttö, eli 5-6 vuoden aikana ehdit hyvin vaihtamaan ensimmäisen kipon uudempaan. Varsinkin jos miettii miten Suomen autoverotus/käyttöverotus saattaa muuttua 5 vuoden kuluessa, ei tämän päivän auto välttämättä ole niin ’järkevä’ vaihtoehto enää myöhemmin. Ja toisaalta nyt ei vielä saa noita hybridejä tms. niin edullisesti että sitä kannattaisi edes miettiä (ellei ole tarpeeksi ylimääräistä rahaa).

Vakuutushintoja pystyy helposti/helpohkosti vertaamaan netissä, yllä olikin joku linkki, mutta googel neuvoo vaikkapa avainsanoilla ’seguro coche’. Kovasti mainostettu on mm. Linea Directa. Itse hankin vakuutuksen sen isommin kilpailuttamatta firmoja, omasta pankistani (Sabadell Atlantico). Aivan samaa firmaa tuo vakuutusyhtiö ei pankin kanssa ollut, mutta paperien selvittely yms. hommat hoituivat todella helposti. Itseasiassa voisin miltei sanoa, että autovakuutus on ollut ainoa asia Espanjassa, mikä on hoitunut helposti.

Suomesta vakuutusfirmat pystyvät kirjoittamaan ns. 3rd Party Liability Insurance -todistuksen, mistä käy selville alennusbonusten % määrä, sekä korvauksettomat vuodet (tyyliin: No-claim bonus 70% 1.1.2010 70% / 16 claim-free years). Tuo vaikuttaa hieman noihin vakuutusten hintoihin täällä.

Tuo toisen nimissä oleva vakuutus varmastikin onnistuu, mikäli isäsi asuu myös Espanjassa. Muussa tapauksessa en osaa kuin arvailla miten homma toimisi. Vakuutuksissa – ainakin omassani – on määritelty, kuka/ketkä saavat autolla ajaa (ts. kenen osalta korvataan mahdolliset hoito- yms. kulut) eli kannattaa sekin kysellä/miettiä.

Mielestäni nämä paikalliset vakuutusmaksut eivät niin hirmuisen kalliita ole, mutta toisaalta itselläni on hieman enemmän ikää ja kolarittomia vuosia takana, että se varmastkin vaikutti omaan vakuutukseeni. Vakuutuksen lisäksi postilaatikosta tipahtaa kerran vuodessa tievero tms. joka ei sekään hirmuinen summa ole (vrt. muu auton omistamiseen käytettävät varat) – itselläni taisi olla 180e/vuosi.

Sen verran autojen hintoja täällä olen seurannut, että uudet autot ovat täällä kaupasta ostettaessa suunnilleen saman hintaisia kuin Suomen ’vientihinnat’. Mutta sen sijaan muutaman vuoden käytetyt ’perusautot’ ovat täällä usein saman hintaisia kuin Suomessakin. Ja paikallinen käsitys ’kuluttajansuojasta’ ja ’takuista’ saattaa poiketa siitä mihin olemma Suomessa tottuneet. Muutamaan käytettyyn autoon olen kysellyt takuita, niin käytännössä takuun tarjoaa joku autoliikkeen valitsema/hyväksymä vakuutusfirma, ja niillä on tarkat listat, mitä osia takuu koskee. Myyjät osannevat neuvoa/opastaa noissakin asioissa.

Automerkin valinta sitten varmaan on kiinni omista mieltymyksistä, mutta kannattaa käytettyjen osalta olla samalla tavoin tarkkana kuin muuallakin. Itse olen tullut siihen tulokseen, että ’tieto lisää tuskaa’ – eli hyviä autoja ei vain enää tunnu löytyvän, mikäli lähtee etsimään ’tyyppivikoja’..

Mutta auton/jen ostaminen on aina kivaa, muttei helppoa 😉
Onnea etsinnälle ja noiden vakuutus- yms. asioiden hoitamiselle..