muistellanpa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
arnold malaga Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846
vanhatyttö kirjoitti:

Kyllä meitä suomalaisiakin on rahdattu maailmalle, oikein joukoittain. Ja olisi kovin hyödyllistá, jos me suomalaiset tuntisimme oman historiamme, se voisi ehkä hieman terástää katsetta..

Doddihh… vilkastaanpa sitten sitä… historiaa. 8)

vanhatyttö kirjoitti:

Aluksi muista ja mittasuhteista: Risto Laakkonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:

Balkan tuli lähelle ja se osoitti suomalaisille, että olemme osa samaa yhteistä Eurooppaa. Suomalaisten valmiudet Kosovon pakolaisten auttamiseen oli mittavaa. Tämä herätti toiveita siitä, että vastuunkantaminen maailman pakolaiskysymyksessä ja ihmisoikeustyössä on saavuttanut huomattavan osan suomalaisista. Tuoreet väestön etnisiä asenteita mittaavat tutkimukset osoittavat kuitenkin, että erilaisuuden kohtaaminen ja uuden yhteisyyden synnyttäminen on huomattavalle osalle suomalaisia ylivoimaiselta tuntuva matka. Tätä matkaa voidaan lyhentää valistuksen ja kasvatuksen avulla.

Risto Laakkonen osoittaa tässä tavattoman hyvin oman kukkahattutätimäisen kykynsä syyllistää tavallisia suomalaisia maailman pakolaiskysymyksen äärellä. Samalla hän saa hienosti tuoduksi esiin, kuinka messiaanisen hyvä ja erinomainen ihminen juuri hän sattuukaan olemaan. Hän on varmaankin juuri yksi niistä, jotka aikanaan roudasivat balkanilta Suomeen sotilaskuntoisia miehiä, vaikka lapsia ja naisia piti tuotaman.

Kykenisivätpä nyt ensiksi siellä Kosovon suunnalla siihen ”erilaisuuden kohtaamiseen” ja ”uuden yhteisyyden synnyttämiseen”, niin neuvotaan sitten suomalaisia tekemään sama perässä. Tähän asti on Suomeen kiikutettu ainoastaan sotaisien kulttuurien edustajia.

vanhatyttö kirjoitti:

Wikipedia kertoo seuraavaa:

Sotalapset ovat lapsia, jotka lähetettiin Suomesta toista maailmansotaa pakoon muihin Pohjoismaihin, lähinnä Ruotsiin. Talvi- ja jatkosodan aikana 1939–1945 Suomesta siirrettiin Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan yhteensä lähes 80 000 lasta. Ruotsiin vietiin tai lähti noin 72 000 lasta, Tanskaan 4 200 ja Norjaan noin sata lasta ja äitiä. Noin 15 500 heistä jäi palaamatta Suomeen.

Wikipedia kertoo tässä täyttä totta (vaikka se ei ihan aina niin teekään). Pohjoismaihin siirrettiin sotaan pakoon todellakin juuri noin paljon lapsia. Siis kirjoitan sen vielä kerran: Lapsia. Ei siis täydessä sotilas- ja siitoskunnossa olevia miehenköriläitä. Siinä on ihan himpun verran eroa.

vanhatyttö kirjoitti:

Genealogia.fi tietäá tämmöistä

…Suomen historiassa voidaan erottaa useita jaksoja, jolloin siirtolaisuudesta on tullut kansanvaellus. Ensimmäinen jakso oli 1500- ja 1600-luvuilla, jolloin suomalaiset asettuivat asumaan uudisasukkaina Keski-Ruotsin asumattomille metsäalueille, osa jopa Norjan puolelle.

Vaan eipä osannut Genealogia.fi ”tietää”, että nuo suomalaiset muuttivat silloisesta Ruotsista Ruotsiin. Nykyinen suomenniemi oli tuohon aikaan Ruotsin Österland, joka sisälsi kahdeksan Ruotsille kuuluvaa maakuntaa. Ja eivätkä nuo suomalaiset siellä Ruotsin sisällä sinne Svealandiin ja Norrlandiin suinkaan kerjuulle muuttaneet, vaan synkän metsän keskelle uudisraivaamaan Ruotsille uutta ja ehompaa viljelyspeltoalaa.

vanhatyttö kirjoitti:

Merkittävin muuttoaalto alkoi 1860-luvulla ja jatkui 1930-luvulle. Tällöin suomalaiset muuttivat lähinnä Pohjois-Amerikkaan. Seuraava vastaavan suuruinen aalto oli Ruotsiin muutto 1950-luvulta 1970-luvun puoleen väliin. Se oli niin voimakas, että Suomen väkiluku jopa pieneni.

Niinpä niin. Ameriikkaan menivät mutta sinnekin uudisraivaajiksi ja raskasta työtä tekemään ja jotkut jopa kullanhuuhtojiksi. Vaan eivätpä nuokaan sinne kerjuulle menneet ja kyllähän usean suomalaisen luut kalpenivat niin Nevadan autiomaahan kuin Alaskan lumikentillekin.

Ja eikös sinne Ruotsiinkin menty lähinnä duuniin? Tokihan lähtijöihin sitten joukko heikompiakin yksilöitä mahtui, joista moni kuoli Slussenin siltojen alle.

vanhatyttö kirjoitti:

Tässä ketjussa tosin taisi olla aiheena koirat, mutta taas kerran lipsahti… Mutta tottakai pakolaiskoirille on tarjottava turvapaikka, joko kotimaassa tai ulkomailla. Koirilla on ihan samanlainen oikeus elámään ja turvallisuuteen kuin muillakin Jumalan luomilla olennoilla. Ei tiedä, vaikka joku páivä meidän kársiviä koiraparkojamme pelastetaan muihin maihin. Aika näyttäá!

Tottahan toki eläimiä ja elämää tulee suojella, ja pitääkin suojella, mutta siinäkin on katsottava, ettei meitä ulkopuolelta johdeta harhaan.

Esimerkiksi ilmastojeesus Al Gore kiertää maailmaa näyttämässä hellyyttäviä kuvia jääkarhunpoikasista ja kertomassa kuinka napajäätikkö sulaa ja sitten ne rassukat kuolevat mahdollisesti jopa sukupuuttoon. No, voihan se ollakin niin että ilmasto lämpenee, sulattaen lopulta napajäätiköt, mutta jos niin on, niin mursuthan suorastaan hihkuvat riemusta. Ne kun eivät ollenkaan tykkää siitä, että meri on jäässä. Mursut vain eivät ole niin söpöjä kuin jääkarhut, mutta ovatko ne jotenkin arvottomampia eläimiä? Ehkä tulevaisuus tarvitseekin juuri mursuja? Aika näyttää! 🙂