mrs.S

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä santiago
santiago Ei kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 307
Vastauksia: 4162

Espanjassa on pilvin pimein ns.valkoisia kyliä , ne ovat hyvin idyllisiä vierailla kesällä. Siellä voi kävellä shortseissa muiden turistien joukossa , käydä nykäisemässä tapakset ja viinit tai kaljat. Ja sitten illaksi hotelliin missä kaikki toimii.Tulee lämmintä vettä ja ei ole sähkökatkoja, nettikin toimii ja viemärit vetää.Henkilökuntakin puhuu englantia, jossain jopa suomea.
Näissä kylissä on vanha rakennuskanta , osittain jopa satoja vuosia,kadut ovat muuleille ja aaseille rakennettuja , ei autoille. Melkein poikkeuksetta kylät ovat jonkun mäen päällä ja rinteillä.Joten kulkeminen, autoilu, siihen liittyen oma huoltoliikenne on hyvin haasteellista.Parkkipaikkoja ei ole tai kylällä voi olla yhteinen iso parkkipaikka jossain kylän laidalla. Taloja on tietenkin aikojen kuluessa modernisoitu mutta perusrakenteet ovat vanhoja. Juuri näitä taloja romahtaa sateiden takia. Ennen lamaa näitä taloja , jopa puoliraunioita ostettiin halvalla ja tehtiin nopea ja halpa , pinnallisesti näyttävä remontti ja tietenkin myytiin kalliilla.
Kun en ole rakennusalan asiantuntija en osaa sanoa milloin rakennustyyli/määräykset ovat muuttuneet.Kumminkin jossain vaiheessa 70-80 lukua rakennustapa on mun mielestä muuttunut niin ,että ainakin meidän urbanisaatiossa 80 luvun taloissa on kunnon perustukset, kantava rakenne on valettu betonista ja vain väliseinät muurattu tiilistä. Sähkötyöt on jo silloin tehty hyvillä materiaaleilla, automaattisulakkeilla ja vikavirtasuojalla. Samoin putkityöt ovat samaa tasoa kuin tänäpäivänä.
Meillä on ollut ylemmän kerroksen asunto nyt yli 20 v. ja esim.vettä ei vielä ole katon kautta vuotanut sisään.Muutenkin kaikki on aivan kunnossa ja rakennus siisti ja ehjä.
Näistä täkäläisistä, sanotaan vaikka mummonmökeistä, vielä, niissä on usein seinät tehty luonnonkivistä ja laastista tai tiilistä ja laastista. Mulla on paha epäilys ettei menneiden aikojen laastit välttämättä olleet kovin laadukkaita.
Ja sitten taas toisaalta , tätä kannattaa myös miettiä , Espanja ja itse asiassa koko Etelä-eurooppa on täynnä jo antiikin roomalaisten rakentamia , vaikkapa siltoja , jotka ovat täydessä iskussa tänäkin päivänä ja luultavasti ovat pystyssä vielä 1000 vuodenkin kuluttua.