Moralisointia

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748
Sole kirjoitti:

Olen uusia ja uskallan ehkä kriittisesti aloittaa keskustelua Espanjaan muuttavan henkilön profiilista. Käsitykseni perustuu näillä sivuilla oleviin keskusteluihin sekä haastatteluihin Aurinkorannikon yhteisöjen kanssa. Olen ikäväkseni saanut sellaisen käsityksen, että tällä hetkellä etelän aurinkoon halutaan muuttaa helpomman elämän perässä. Yleensä halutaan töitä, halpa asunto ja mielellään joitan sosiaalietuja. Kielitaitoa ei ole, mutta usko omiin kykyihin on vahva. Paljoa ei ole otettu selvää siitä, mikä on kohdemaan työllisyystilanne vaan luotetaan suomalaiseen erinomaisuuteen että töitä löytyy. Kun paikalle päästään eikä työtä ole, kaatuu ne usein paikallisen seurakunnan niskaan. Espanjalaisessa kulttuurissahan sukusiteet on vahvat ja perheyhteisö hoitaa sosiaaliviraston asemaa maassa. Kaiken päälle edullinen alkoholi voi aiheuttaa tepposet ja taas seurakunta auttaa suomalaiset kotiin.Ihmettelen, kuinka heppoisin perustein suomalaiset lähtevät matkaan ? Niin monissa ilmoituksissa haetaan halpaa ja hyvää. Jos itse lähden uuteen kulttuuriin ilman säästöjä, koen olevani pakolainen, joita suomi nyt hyyssää. Vaitettavasti espanja on tajunnut, etteivät he avaa kukkaron nyörejä samalla tavoin kuin suomessa tehdään.

Taidatpa olla aika hurskastelija! Sanot haluavasi keskustella kriittisesti, tássä tapauksessa kritiikkisi on kovin negatiivista, tiedätkö, että kritiikki on parhaimmillaan positiivista ja rakentavaa. Mitkä näistä muuttomotiiveista ovat mielestási tuomittavia: halutaan muuttaa helpomman elámän perässä – halutaan työtä – halutaan halpa asunto – halutaan mielellään joitain sosiaalietuja – usko omiin kykyihin on vahva -luotetaan, ettá töitä löytyy. Eivätkö nämä ole juuri ne perusmotiivit, joiden takia kotimaasta láhdetään ja joiden varassa uudessa kotimaassa aloitetaan elämä. Ja jos ajattelet náiden vastakohtia, haluaako joku láhteä sellaisilla muuttomotiiveilla.

Siirtolaisuudessa puhutaan vetovoimatekijöistä ja työntövoimatekijöistä; muuttaja hakee jotain uutta ja parempaa muuttamalla. Juuri náiden tekijöiden perusteella suomalaiset muuttivat aikanaan Amerikkaan ja Ruotsiin, miksi siis ei Espanjaan.

”Kun paikalle päästään eikä työtä ole, kaatuu ne usein paikallisen seurakunnan niskaan.” Mitá tuolla lauseella haluat sanoa, miká kaatuu seurakunnan niskaan, muuttajako? Tietäákseni Suomalainen seurakunta ei maksa kenenkáán kotimatkaa tai yllápidá ketäán. Ne, jotka eivát omin voimin pysty Suomeen palaamaan saavat apua konsulaatista, eivát seurakunnalta.

Mielestáni ei pidá arvioida suomalaisia muuttajia pelkkien rannikolla vellovien juorujen ja juttujen tai támán palstan kirjoitusten perusteella, joukossa on luusereita mutta myós niitá, jotka pystyvát rakentamaan uuden elämán Espanjan auringon alla. Moralisoiminen ja sormella osoittaminen ja oman rinnan röyhistáminen on asiatonta. Kirjoituksestasi nousee selkeásti esiin sinun hyvyytesi ja harkitsevuutesi, sinulla on kanttia sanoa, että toiset ovat tyhmiä tai tavoittelevat, jotain, mitä siná et hyväksy. Tulee mieleen Ilmari Kiannon Kainuun maakuntalaulu, jossa hán sanoo ”raukat vain menköhön merten taa”. Näinkö ajattelet, pitäákö suomalaisten vain kuunnella korpien kuiskintaa?