Monelta meni varmaan ohi, mutta täyttä asiaa

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Tiedote Katia Westerdahlilta Monelta meni varmaan ohi, mutta täyttä asiaa

LINKKI

freesoul65
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697
Abso kirjoitti:

Niille, jotka eivät ole perehtyneet roomalaiseen oikeuteen, mens rea ei ehkä avaudu. Kaiken kukkuraksi mens rea saattaa olla periaatteena roomalaista oikeutta vanhempi (kuten muutamat väittävät). Mahdollisesti mens rea on alkuperältään kreikkalainen.

Espanjan oikeusjärjestelmä nojautuu roomalaiseen oikeuteen.

Suomessa taas on voimassa oppi tahallisuudesta (dolus).

Käytännössä ero doluksen ja mens rean välillä näkyy esimerkiksi tapauksessa KKO:1988:8. Yritys ajaa poliisin yli ei ollut murhayritys, koska tahallisuutta (dolus) ei voitu osoittaa. Rikollista mieltä (mens rea) ei selvitetty, joskin muiden lainvastaisten oheistekojen perusteella sen voisi olettaa täyttyneen (koska liikennettä vaarantanut tuskin oli bona fide). Arvattavasti oikeus Espanjassa olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

Esimerkki: Se, että joku teko täyttää murhan tai sen yrityksen tunnusmerkit, ei tarkoita vielä mitään. Laki ei ole ”keittokirja”, vaan sitä pitää tulkita hyvin laajasti. Yksi kompastuskivi on joko mens rea tai dolus, maasta riippuen. Oliko tarkoitus murhata? Ymmärsikö tekijä tekojensa seuraukset? Osoittiko teko rikollista mieltä?

Nämä ovat niitä kysymyksiä, joilla eläkeläisiä avustavat juristit pelaavat. Usein he vieläpä voittavat.

Abson viestin saamasta irvailusta päättelisin, että aika monelta teiltä meni ohi Abson viestin ns. ydinmessage. Kehotan lukemaan tuon viestin moneen, moneen kertaan. Tuo on juuri se oleellinen ero, joka voi Suomi-pojan yllättää…varmaan kotimaassakin mutta varsinkin täällä.

Absolle sen verran kommenttia takas, että todellakin tahallisuus vaaditaan, jotta rikoksen tunnusmerkistö edes täyttyisi Suomessa. On tosin joitakin rikoksia, joista on lakikirjassa mainittu, että ”tuottamuksellisuus riittää”. Niissä tuomioistuin Suomessa voi tuomita ilman dolusta.

Korkeimman ennakkopäätöksiä löytyy tuoreitakin, jossa tuota tahallisuuden ja tietämättömyyden suhdetta on puntaroitu. Esim. tässä. http://www.kko.fi/61498.htm

PS. Parhaillaan Ilkka Kanervalla on menossa oikeudenkäynti Suomessa ja hänen puolustuksensa ydinteemoja on, että Ilen teoista puuttu tahallisuus. Joten se on ”tehokas” ase oikeissa käsissä.