Molemmissa maissa on niin

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Muutto lasten kanssa Espanjaan? Molemmissa maissa on niin

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä la luz
la luz Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.10.2008
Kirjoituksia: 8
Vastauksia: 277

Molemmissa maissa on niin paljon hyvää ja joitakin epäkohtia myös mahtuu molempien listalle. Työtilanteeseen en ota kantaa, mutta jos sen kaltaiset perusasiat saatte kuntoon niin mikäettei Espanjaan 🙂 Omillaan pärjäävä perhe ei ole riippuvainen sosiaalisista etuuksista ja näinollen on sama, missä maassa asutaan.

Samalla tavalla lapset oppivat täällä kouluissa aakkoset, kertotaulut, alkuaineet ja muut. Opiskelumotivaatio ja vanhempien kannustus on yksilöllistä jokapuolella. Kaksikielisen perheen plussana on se, että jatko-opiskelupaikkoja voivat hakea ainakin kahdesta eri maasta 😉

Espanjassa asuessa on suomenkielisestä vanhemmasta kiinni, miten lapset oppivat arvostamaan ja käyttämään suomenkieltä ja tuntemaan suomalaista kulttuuria ja tapoja. Myös suhteiden ylläpitäminen Suomeen vaatii alkuun aikuisen panosta. Soitellaan, kirjoitellaan (meseillään), katsellaan valokuvia, matkustellaan…puhutaan aina tilanteen tullen Suomesta ja asioista siellä. Oma kolmevuotiaamme kyselee harvase päivä ruokapöydässä ja muutenkin ihmisistä ja ympäristöstä Suomessa vaikka hän ei ole siellä koskaan asunutkaan, kahta ensimmäistä vauvakuukautta lukuunottamatta. Pienet yksityiskohdat kuten mummon mansikkamaa, hiiret lattian alla 😉 ukin traktori, kavereiden lelut ja pipon väri jäävät lapsille hyvin mieleen ja joskus putkahtelee kysymyksiä aiheista, joiden luuli lapsen unohtaneen.

Lapsia kasvaa mitä erilaisimmissa fyysisissä ympäristöissä, joten on turha alkaa vertailla kumpi on heidän kasvunsa ja kehityksensä kannalta parempi, pulkkamäki vai aurinkoranta 🙂 Meidän perhe koittaa mahdollisuuksien mukaan matkustella Suomessa eri vuodenaikoina, jolloin lapset näkevät ja kokevat myös sitä ympäristöä siellä.

Turvallisuuteen liittyviä epäkohtia on myös joka maassa. Hyviä ja pahoja ihmisiä asuu jokapuolella, auton alle voi jäädä missä vaan. Jossain lietsotaan hysteriaa a-influenssan takia, jossain taas asia on tiedostettu ja tarvittaviin toimenpiteisiin varauduttu, mutta paniikkia ei synny. Toisessa paikassa kerätään c-vitamiinit metsästä, toisessa hedelmäpuusta. Hyvää ruokaa saa molemmista maista, hieman erilaista vaan. Joka puolella maailmaa löytyy kauniita maisemia ja mahdollisuuksia ulkoilla ja harrastaa lasten kanssa.

Jos meillä olisi mahdollisuus asua jokunen aika Suomessa, ehdottomasti sen ajan siellä asuisimme. Mutta Espanja tulisi kuitenkin aina olemaan se varsinainen koti.

Kirjoittele Peregrina, mihin ratkaisuun aikanaan päädytte 🙂