Molemmat kokeiltu

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä La Cruizer
La Cruizer Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.03.2007
Kirjoituksia: 2
Vastauksia: 238

Täälläkin yksi koiran kanssa Espanja-Suomi väliä reissaava. Toistaiseksi takana 7 yhdensuuntaista matkaa. Aina ollaan otettu Saksasta lautta yli Suomeen tai päinvastoin – koiran takia helpompi niin vältyy Ruotsin tiukemmilta terveysvaatimuksilta (rabies vasta-aineet + leptospiroosi-rokote).

Ensimmäiset kerrat automatkaan liitettiin tuttavien/sukulaisten luona vierailuja + mielenkiintoisia paikkoja, ja ajettiin sellaiset reitit että yövyttiin Rostockista Espanjaan matkatessa seuraavissa paikoissa: Utrecht – Pariisi – Bergerac – Huesca – Alicante. Viitisen päivää ajelua siis. Takaisin päin taas yövyttiin: San Sebastian – Roye – Cognac – Utrecht – Oldenburg – Travemünde. Kuusi päivää tien päällä. Koiran kanssa hotellissa yöpyminen osoittautui hankalaksi vain Espanjassa. Huescassa ja Alicantessa kysyttiin useammasta hotellista ennen kuin löytyi eläinystävällinen paikka. Paluumatkalle tehtiin sitten kokemuksesta viisastuneina etukäteen varaus San Sebastianissa sijaitsevaan hotelliin. Toki sitä olisi voinut varata hotelleja myös Saksan, Ranskan ja Hollannin yöpymisille, mutta koska meillä oli rento aikataulu, päätettiin valita yöpymispaikat sen mukaan mikä ajofiilis kunakin päivänä oli, eli tarkkaa etukäteissuunnitelmaa ei ollut.

Pari matkaa on tehty niin, että ajopäivät ovat olleet pitkiä, mutta väliin on mahdutettu muutaman päivän luontobreikki. Kerran Katalonian Pyreneissä, ja kerran Ranskan Alpeilla.

Loput kolme reissua on sitten vedetty ihan putkeen. Eli kaksi yöpymistä ja kolme ajopäivää. Noin 10 tuntia ajoa ja pari taukoa siihen väliin. Yöpymiset on hoidettu moottoritiehotelleissa: Saksassa on mukava hotelli Reisekirchen-kylän kohdalla, johon ollan pyritty pysähtymään. Muuten aivan sen tuntumassa on huoltoasemahotelli, johon myös pääsi koiran kanssa ongelmitta. Ranskassa taas ollaan käytetty Ibis- ja Campanile-hotelleja, jotka ovat aina ottaneet koirat vastaan mukisematta. Vakkariyöpymispaikka Suomesta tultaessa on Campanile-hotelli Valencen kohdalla.

Koira ei ole näyttänyt reissuista kärsivän. Tämä tietenkin riippuu yksilöstä: oma koirani on tottunut automatkustaja, ja auto on sille mieluisa paikka, koska autoon jos noustaan niin se tarkoittaa että pääsee harrastuksiin ja maalle. Lisäksi tämä koira on hyvin luottavainen ja kiintynyt ihmisiin: jos minä olen mukana, niin sitä ei näytä häiritsevän paikasta toiseen siirtyminen. Ja kunhan ensin olen sen kanssa hetken uudessa hotellihuoneessa tai laivahytissä, niin se jää aivan rauhassa lepäilemään jos poistun syömään tms. Matkan aikana koiran ruokahalu on aina pysynyt ennallaan, ja vatsa kunnossa (tosin yleensä matkan ajan syötän koiralle Aptus Tehobakt-jauhetta ruoan seassa kerran päivässä – sillä pitäisi olla vatsaa rauhoittava vaikutus).

Jos kuumalla säällä matkaa, niin ilmastointi on kyllä tarpeen niin koiralle kuin kuskillekin. Lisäksi, kuten olen toisaallakin toitottanut, koiraa ei koskaan pidä jättää autoon esim. ruokailun ajaksi, jos auto ei ole kunnolla varjossa. Aurinko lämmittää auton sisältä hämmästyttävän nopeasti, ja koirien lämmönkestävyys on ihmistä heikompi. Itse olen yrittänyt kompensoida koiralle tylsää autossa löhöämistä leikkimällä sen kanssa taukopaikoilla ja pitämällä hansikaslokerossa keksivarastoa, josta aina silloin tällöin tulee nami.

Omien kokemusteni pohjalta, en pidä tuota kahden yöpymisen taktiikkaa mitenkään huonona. Kuvittelen että koira nauttii enemmän perilläolosta kuin matkasta, eli siinä mielessä matkaa on turha pitkittää jos ei ole mitään tiettyä ohjelmaa suunnitellut. Mutta toki tämä riippuu koirasta ja itsestä – jos koira ei viihdy autossa tai itse tuntuu ettei jaksa ratissa niin on parempi tehdä lyhyempiä ajopäiviä. Ja tietenkin kannattaa jättää hieman pelivaraa aikatauluun ruuhkien yms. varalta. Itse olemme aina jättäneet viimeiselle ajopäivälle ajettavaksi korkeintaan n. 500-600 km.