Millä perusteella

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä devspain
devspain Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 1281
bochorno kirjoitti:

Kari, Linux on vaan ammattilaisille, luulisin …
Vista kyllä on ok kun hermot palaa.

Millä perusteella Linux on ”vaan ammattilaisille”?

Vähemmän Linuxia tarvitsee säätää kun Windowsia!

Olen asentanut nimenomaan Linuxin monille ”vanhuksille”, joilla käytön on oltava hyvin helppoa ja konetta ”ei saa saada vahingossa sekaisin”… Samoin olen asentanut useita Linux-koneita käyttöön, jossa kone on päällä ”aina” ja sen on pysyttävä virheettömästi toiminnassa vuosia. Yleisimmin tietysti palvelinkäyttöön, mutta myös esimerkiksi pyörittämään esitystä yrityksen ikkunassa jne. Suosittelen Linuxia lämpimästi myös toimistokäyttöön (myös kannettavaan!) sekä koteihin sillä edellytyksellä, että koneella ei pelata pelejä. Linux ei ole pelikone.

Hommassa on karkeasti seuraava ero:

1) Windows on systeemi, jossa kone pyrkii tekemään kaiken (tietämättäsi) automaattisesti ja siten se tekee myös asioita, joita et halunnut sen tekevän. Erilaisten automaattisten taustajuttujen ja pahasti standardoimattoman ohjelmistojen asennus-/poistomenetelmän vuoksi koneeseen kertyy ajan myötä ”roskaa”, joka hidastaa koneen tahmaiseksi. Tahmaisuutta lisää kaikenlaiset kaikenkattavat virustorjunta-palomuuri-sekasotkuviritykset, jotka ovat uskomattoman raskaita sovelluksia. Tämän lisäksi ”jokainen” ohjelma asentaa oman taustaohjelmansa, joka kyttää päivityksiä automaattisesti. Hommaa ei ole keskitetty millään tavalla. Ohjelmistojen konfiguraatiot ovat sen sijaan keskitetty samaan standardoimattomaan ja sekavaan registry-tietokantaan, ja siitä syystä sen koko kasvaa koko ajan, kanta fragmentoituu ajan myötä ja sen seotessa häiriintyy (tai loppuu kokonaan) koko windowsin toiminta. Mm. näistä syistä johtuen Windowsia saa rassata kuntoon koko ajan. Lisäksi varsinkin Vistan muistinkäyttö on jotain käsittämätöntä.

2) Linux on systeemi, joka vaatii asennuksen jälkeen (tapauksesta riippuen) ehkä enemmän säätämistä, mutta sen jälkeen kun homma on laitettu kerran kuntoon, kaikki toimii kuin tauti. Hyvin standardi ohjelmistorepository pitää huolta keskitetysti kaikista asennetuista ohjelmista ja niiden poistosta, joten roskaa ei kerry koneelle. Linux ei myöskään tee itse muutoksia koneen konfiguraatioon eikä se salli muutoksia tekevän kenenkään muun käyttäjän kuin pääkäyttäjän. Myös käyttäjän kirjoitusoikeudet ovat rajatut vain käyttäjän omaan kansioon, joten vaaraa koneelle tärkeiden tiedostojen sotkemisesta ei ole. Samainen toiminto ja koodin avoimuus on myös tae sille, että viruksia ”ei ole” eikä tule. Tämän vuoksi voidaan sanoa, että Linux on oikeastaan hyvin tylsä käyttöjärjestelmä -se vain yksinkertaisesti toimii. -ja se on ilmainen! -ja se toimii hyvin myös huomattavasti kevyemässä tai vanhemmassa (=edullisemmassa) koneessa.

Asennuksen jälkeen Linuxia on mielestäni huomattavasti helpompi käyttää kuin Windowsia. Linuxille on valittavissa useita erilaisia ikkunointiohjelmistoja ja kaksi yleisintä ovat seuraavat: Gnome on toiminnoiltaan hyvin samankaltainen kuin MAC ja KDE lähentelee taas tyyliltään Windowsia. Itse pidän Gnomesta enemmän.

Mainittakoon tässä yhteydessä kuitenkin se, että Linuxin puolellakin on vielä ongelmia ja kehitystä täytyisi tehdä mielestäni ainakin seuraavien avointen ohjelmistojen suhteen:

1) Kunnollinen CAD-ohjelmisto puuttuu AutoCad:n siirryyttyä aikoinaan kokonaan Windowsille.
2) Gimp:lle täydellinen CMYK-tuki (eikä vain separatea)
3) Inkscapelle täydellinen CMYK-tuki (…jostain kumman syystä community väsää siihen jotain tarpeettomia 3d-ominaisuuksia perusjuttujen sijaan!)
4) Blender:lle kunnollinen ”4-jakoinen” tilanäyttö 3DS:n tapaan ja selkeämpi käyttöliittymä vähemmillä näppäinkomennoilla sekä parempi texture editori.
5) Parempi C++ IDE (Anjuta on menemässä hyvään suuntaan -toisin kuin hiton huono, hidas, raskas, sekava ja buginen java-pelleily ”Eclipse”!!)
6) Jonkinlainen integroitu PHP-debuggeri -sellainen joka toimii, Eclipsen _ei_ yksinkertaisesti toimi, ei millään debugger-daemonilla, on raskas, ja sekava ja muut ovat kaupallisia.
7) Paremmin toimiva network manager (applet). Tuo nykyinen on ehdotomasti koko Linuxin bugisin softa.
8) Parempi tuki eri audio- ja video-kodekeille.
9) xorg.conf järkeväksi ja ihmisen ymmärrettäväksi

Devspainissä ollaan 95%:sti Linuxissa ja takaisin Windows-maailmaan emme siirry. Tuo 5% Windowsia on vain siksi, että meillä on sellainen lähinnä testikäytössä. Kaikki työ tehdään kokonaan Linuxilla.