Mikä on investointi, mikä ei

LINKKI

Abso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.07.2012
Kirjoituksia: 15
Vastauksia: 542

Hyvin harvoin ovat. Se maksaa se ”tuunaus” yllättävän paljon. Eikä työtunneille passaa laskea hintaa…

Olen katsellut sivusta antiikkiautojen kuunnostusta. Se on harrastus, ei missään nimessä investointi. Kaveri on tuunaillut antiikki-Porchea viimeiset 20 vuotta. Kärry on viimeisen päälle korjattu alkuperäisosilla. Tuunaaja ei itse suostu laskemaan projektin hintaa. Oman arvaukseni mukaan rahaa on palanut omakotitalon verran. Auton todennäköinen myyntihinta on maksimissaan molemminpuolin 200.000 miinus kulut, riippuen siitä missä sen myy. Kulupuolelleon laskettava 20 vuoden tuunailu ja autoa varten rakennettu autotalli. Auton raadon kaveri osti suuresta rakkaudesta po automerkkiin. Aika moni jakaa nykyään samat tutneet, kuten hinnasta voi nähdä. Tässä tapauksessa on kuitenkin kysen onnenkantamoisesta. Kaikki po automerkin mallit eivät ole yhtä haluttuja.

Auto on vaikea sijoituskohde, koska erot syntyvät hiuksenhienoista tekijöistä: oikea merkki, väärä moottori ja ”investointi” on arvoton.

Toistaiseksi ainoa pomminvarma ”autoinvestointi” on ollut Morganin tilaaminen ja jonotusnumeron myynti autoa kipeästi haluavalle ennen kärryn valmistuksen aloittamista. Jonotusnumeron myynti kiireisille pitää sisällään sen riskin, että joutuu ostamaan 50.000 – 150.000 euron leikkikaluksi kelpaavan auton, jos ökyrikasta kiilaajaa ei löydy. Toistaiseksi on löytynyt, eikä hyvä ystäväni ole vielä joutunut ostamaan yhtään omien mittojensa mukaan tehtyä autoa.

Pauliinan eläkestartegia voi kyllä toimia, muta siinäkin on riskinsä. Vuokraaminen tuottaa tasaista tulovirtaa silloin, kun se toimii. Markkinat voivat muuttua, kuten myös vuokrananatajan kunto. Vuokraaminen ei ole heikkokuntosia tai sairaita varten. Vuokralaisten kanssa puljaaminen ei sekään ole kaikkia varten. Lyhytaikainen vuokraus taas muistuttaa hotellin pyörittämistä. Jos sitä jaksaa tehdä, voivat tulot ja vastaavasti työmäärä olla suurempia.

Kiinteistöpuoli on yhtä vuoristorataa. Välillä rahaa tulee kuin kuraa betonimyllystä, toisinaan taas kikkailaan konkurssia vältellen.

Minulla on sellainen näkemys, ettei Espanja ole millään inhimillisellä aikavälillä ulkomaalaiselle järkevä sijoituskohde.

Oma käyttö on taas eri asia. Jos vuokra on matalampi kuin meidän korkovaatimuksemme omille sijotuksillemme, vuokraan. Päinvastaisessa tapauksessa harkitsen ostoa.