Mielenkiintoinen siiderikulttuuri

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Siiderinkaadon maailmanmestaruus. Mielenkiintoinen siiderikulttuuri

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä reissu-lassi
reissu-lassi Ei kirjautuneena
Liittynyt: 15.12.2008
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 120

Asturian siiderikulttuuri on totisesti mielenkiintoinen. Tutustuminen kannattaa aloittaa Navassa sijaitsevasta siiderimuseosta, joka on todella kiehtova kokemus opastettuine kierroksineen ja interaktiivisene informaatiopaneeleineen.
Linkki siiderimuseon sivuille: http://www.museodelasidra.com/index2.htm
Nettisivusto ei tosin tee oikeutta museolle. En ole mikään museofani, mutta suosittelen lämpimästi piipahtamista Navan siiderimuseossa, kun tilaisuus tarjoutuu.

Opintoja sopii jatkaa siideri-comarcassa Navan ympäristössä. Perinteisiä sidrerioita löytyy lähes joka kylästä ja mutamien siiderivalmistajien tiloihin voi käydä tutustumassa. La Cortina Villaviciosan kupeessa on yksi valmistaja, jolla on avoimet ovet vieraille. Samalla voi maistella eri siiderityyppejä.
Usein valmistajien huippusiideri kulkee termillä Sidra natural asturiana seleccionada. Termin pitäisi varmistaa, että valmistuksessa on käytetty pelkästään asturialaisia, siiderialueen omenoita. Ero on huikea.
Kiinnostuneille suosittelen siiderireittiä Nava – Villaviciosa – Tazones. Samalla käy selväksi, että siideri on myös erinomainen ruokajuoma. Eikä se siiderin hieman harjoittelua edellyttävä kaataminen ole mitään teatteria: maku on aivan erilainen, kun juoma nautitaan välittömästi kaatamisen jälkeen yhdellä kulauksella.
Vielä siideri-comarcan linkki: http://www.lacomarcadelasidra.com

Siideriopintojen jälkeen matkaa kannattaa jatkaa Kantabrian puolelle Liebanan laaksoon. Ohjelmaan voi ottaa Orujon ja paikallisen sinihomejuuston queso piconin. Jälleen on syytä välttää Orujo-valmistajia, jotka valmistavat juomaa tuontirypäleistä. Ravintola La Venta de Vieda -ravintola lähellä Potesia on yksi harvoista paikoista, jossa sekä Orujon että juuston laatu on aina taattu.
Linkki La Venta de Viedan suomenkielisille (!) sivuille: http://www.topwalks.net/venta_de_vieda/venta_de_vieda_fi.htm
Valitettavasti useimmat ulkopuoliset löytävät vain sinänsä viehättävän Potesin ravintoloihin, jotka ovat varsin keskinkertaisia ja siitä syystä yleensä aavistuksen ylihinnoiteltuja.