mekaanista

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä devspain
devspain Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 1281
Zeus kirjoitti:

Tiedän erään IT-alan yrityksen, jonka johtaja on pitänyt 5v ohjelmoijina pelkästään opiskelijoita, koska heille ei tarvitse maksaa palkkaa ja he ovat oikein näppäriä ohjelmoijia silloin kyseessä on ”mekaaninen” ohjelmointi eli ei mikään varsinaisen systeemin suunnitteluun liittyvä.

En voi olla kommentoimatta. Mekaanista ohjelmointia 🙂

Kannattaa tulla alalle ensin! En tunne lähes 30 vuotisen urani ajalta ainoatakaan koodaria, joka pystyisi työhön olemalla ”mekaaninen” ohjelmoija.

Mainittakoon nyt tässä yhteydessä, että esimerkiksi me, IT Development Spain, olemme käyttäneet harjoittelijoita aina pienissä määrin (1 vuodessa aina noin min 1 – max 3kk ajan). Näissä tapauksissa harjoittelija ei ole yhtä kertaa lukuunottamatta pystynyt tekemään vaadittuja työtehtäviä, vaan heitä on pitänyt ohjata työssään. Yhtä ainoaa poikkeusta lukuunottamatta harjoittelija on ollut kuluerä eikä suinkaan tuottava työntekijä.

Suurin ongelma on se, että ohjelmointityöhön saa harjoittelijoita pääsääntöisesti alle 3kk jaksoihin, jolloin koko aika menee opettamiseen. On huomioitava, että ei ole aivan yksinkertaista oppia esimerkiksi yrityksen koodikäytäntöjä (code convention), laatustandardeja (ISO 9100 sekä ISO/IEC 15504), versionhallintatyökaluja (SVN ja GIT), käyttöjärjestelmätyökaluja ja itse käyttöjärjestelmää (lähes aina Linux), salausmekanismeja ja tietoturvastandardeja, bug-tracker systeemejä jne.
Tämän kaiken jälkeen ohjelmoijan pitäisi pystyä ”mekaaniseen” ohjelmointiin projekteissa, joissa on useita eri osapuolia, joissa puhutaan useita puhuttuja kieliä sekä koodataan useilla eri ohjelmointikielillä/kuvauskielillä ja joissa pitäisi ymmärtää skaalautuvan järjestelmän sekä vikasietoisuuden perusteet järjestelmän standardoinnin ja integroitavuuden lisäksi. Usein pitäisi vielä ymmärtää verkkotekniikoita, reitityksiä, SUA-ohjauksia, iptables sääntöjä jne..

Jep. HELPPOA!

Se on sitten eri asia kun puhutaan ”operaattoreista”, eli niistä henkilöistä, jotka käyttävät valmisohjelmistoja ja niiden avulla luovat jotain mikä toimii jotenkuten johonkin tarpeeseen. Esimerkiksi nyt vaikkapa henkilö, joka ylläpitää jonkin CMS-järjestelmän pohjalle tehtyjä nettisivuja jne. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta se homma vain ei ole ohjelmointia lainkaan. Ohjelmointia ei myöskään ole HTML sivujen kirjoittaminen tai luominen jollain WYSIWYG-välineellä eikä moni muukaan mitä usein ”ohjelmoinniksi” kutsutaan.

Ne henkilöt, joka osaavat ja ymmärtävät esimerkiksi C-kielen ja osoittimien käytön, ovat mielestäni ohjelmoijia. Näitä ei vain harjoittelijoista vielä löydy -ainakaan helpolla.

Olen kuitenkin täsmälleen samaa mieltä, että harjoittelujakso pitäisi tapahtua suomessa ja koulun sisällä. Ainakin tuleville IT alan insinööreille olisi ehdottomasti opetettava huomattavasti syvemmälle menevää ohjelmointia nykyisen RAD-mallin sijaan.

Ja nyt asian sivuun liittyen. Tarvitsisin kahdeksi-kolmeksi päiväksi IT alasta kiinnostuneen henkilön töihin. Miten palkkaan hänet? -miten on mahdollista palkata joku ”koululainen” noin lyhyeksi ajaksi, jotta kulut eivät kasva äärettömiin eikä minun aika mene SS:ssä juoksemiseen, ”altojen” ja ”bajojen” tekemiseen? Onko noin lyhyeen työsuhteeseen mitään järkevää keinoa? (->ei, autonomo ei käy -haluan opiskelijan tai työttömän, joka pääsee edes pariksi päiväksi hommiin!! Duunista saa halutessa todistuksen sekä suosituskirjeenkin jos homma menee hyvin ja jatkoakin voi tulla!)
Haluan maksaa työstä palkkaa ja homma on vaatimuksiltaan varsin yksinkertainen, mutta jotain tietokoneista täytyy älytä.