Meidän perhe

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat suomiruuat Meidän perhe

LINKKI

Raya
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.12.2006
Kirjoituksia: 24
Vastauksia: 1011
PirpeX kirjoitti:

Raya, nyt en ymmärrä… Miten savustetun ruoan syönti ei sovi diabeetikolle??

Se ei sovi ainakaan meidän perheen diabeetikoille.

Muistaakseni suomalaistutkimuksessa on todettu savustetun ruuan ”edesauttavan” tyypin 1 diabeteksen puhkeamista lapsuus ja nuoruusiässä. En muista kuulinko tästä pojan omalta diabeteslekurilta vai aineenvaihduntapuolen ylilääkäriltä.
Tämä kulkenee käsikädessä nitriitti-riskin kanssa.

Luettuani tutkimuksen ja tehtyäni asian tiimoilta johtopäätöksiä sekä keskusteltuani em ylilekurin kanssa totesimme, ettei savustettu ruoka edesauta jo olemassaolevan 1 tyypin diabeteksen hallinnassa (pojallani on äärimmäisen harvinainen diabetestyyppi jonka hallinnassa on ollut otettava lusikka kauniiseen kännyyn niin lekureitten koin kodinkin) vaan sitä olisi syytä nauttia äärimmäisen harvoin samoin kuin kaikkia nitriittejä, transrasvoja yms sisältäviä tuotteita.

Tiedän myös useiden diabeetikoiden kokemuksia kuullena (olen toiminut diabeteshoitajana) esim savustetun kalan nostavan verensokereita yli 15 mmol/l tasolle vaikkei aterialla olisi nautittu mitään muuta kuin tuota kalaa.

Yleisistä hoito- ja ravintoaine suosituksista en tiedä tällä erää mitään koska meidän perheessä diabeetikoilla (olen siis toistaiseksi meillä ainoa jolla sitä ei ole missään muodossa) erittäin yksilöllisesti räätälöidyt hoito- ja ravitsemusohjelmat enkä enää anna diabeetikoille terveyskasvatusta ja ravitsemusneuvontaa.