Más Movil sopii porkkanalle

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Onko kokemuksia Más Movilista Más Movil sopii porkkanalle

LINKKI

Taspani M
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.12.2007
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 129

Lyhyesti ensin Frankille: en ole tutkinut Yoigon puheluhintoja, Másin löydät tuolta polun alkupäästä, taisi olla aloituspätkässäni.

Sitten kopsaan tähän itseäni varten tekemäni analyysin Másin nettikustannuksista, sen jälkeen kun 1GB on poksahtanut. Lyhyesti: pitää käyttää vähän tai olla tarkkana kuin porkkana.

Más Movilin laajakaista on osoittautunut juuri niin varalliseksi kuin pelkäsinkin. Se on halpa ottaa käyttöön, mutta runsaasti käyttävä joutuu maksamaan maltaita.

Kättelymaksu eli sim- kortti maksoi 15€, ensimmäinen 1GB 18€, ja kun jäljellä on 5 €:n verran 1GB rajasta Más Movil rokottaa suoraan Visaltani 20€. Prepaidina se ei rokottaisi ilman, että itse ostan uutta prepaid bittivirtaa. Mutta on hintaeroa: Visalta 0,03€/MB, prepaidina 0,05€/MB.

Hiukan lohduttaa, että Kanarialla alv:tä ei peritä ja sen Más hyvittää asiakkaalle eli 18€ onkin 20€. Saan Másilta Mobil Partnerin viestiluukkuun viestin, että minulta on peritty 20€ sopimuksen mukaisesti uudelle jaksolle, ja saldo on 28,30. Se viesti työntää sormen suuhun: että mitä?

Soitan Fredrikille Másin Arguineguinen konttoriin Norske Butikkenen peräkammariin. Hän ei vastaa, mutta soittaa jonkin ajan kuluttua takaisin minulle kännykkäni jättämään numeroon. Selviää juuri tuo yllä oleva: Kanarialla saa alv:n verran ylimääräistä bittivirtaa. Kun 20€:n lisäys tulee 5€:n saldon kohdalla saldo napsahtaa 28,30:een.

Tämä tietää uutta laskutoimitusta: missä se 5€:n raja ennen 1GB:n täyttymistä luuraa. Haukansilmin saa seurata kulutusta ettei seuraava raja lipsahda ohi huomaamatta ja sen mukana 20€:n lisämaksu. Más lähettää kyllä varoitusviestin Mobile Partnerin viestiluukkuun, mutta sitä melkein pitää osaa odottaa, että sen huomaa. Sitten ollaankin jo summissa, jossa Vodafonen hinta alkaa olla sopuisa. Sama koskee Fredrikin uutta tarjousta, jonka Más on kehittänyt paljon käyttäville: 5:n GB:n hinta on 75€ kuukaudessa ennen kuin uusi rokotuskausi suoraan Visalta alkaa

Tähän verrattuna Vodafone on halpapuhelin. Vai onko?

Tämä koskee meikäläistä, joka haluaa kuunnella Suomen ja Ruotsin radiota ja lukea molempien maide päivälehtiä, soittaa Skypellä, huolehtia laskuistaan ja pankkiasioistaan, ottaa selvää mitä erilaisimmista asioista netin avulla, ja osallistua http://www.espanja.org sivuston keskusteluihin, ja hakea sieltä tietoa omiin tarpeisiin. Halpa Más käy minulle kalliiksi. Maltillisemmalle nettihurjalle se saattaa olla hyväkin ratkaisu. Ja erityisesti: sen saa katkaistua pari päivää ennen kuun loppua, mikä on satunnaiselle matkaajalle tärkeä, ja ainoalaatuinen palvelu.

Miten Más kuluttaa
Olen pitänyt kirjaa bittivirtojen vilinästä ja se osoittaa mm., että
– YLEn kuuntelu on kalleinta, se rokottaa 0,977 MB/minuutti
– Sveriges Radio paljon vähemmän 0,68 MB/ minuutti
SR:n pätkii kyllä joskus hiukan, YLE soi kirkkaasti.
– Skype-Skype puhelu vie 0,19MB/min
– Skype lankapuhelimeen 0,408 MBMin
(Huom! Kyse on siis bittivirtojen kulumisen aiheuttamasta teoreettisesta hinnasta, kun 1GB on rikottu.)

Lehtien lukua netissä 40 min. 12,84 MB = 0,3852€. Aika on tässä harhaanjohtava, olennaista on mitä lukee ja montako sivua avaa. Olisin päässyt pienemmällä bittivirralla, jos olisin heti hoksannut valita päivän uutisvirrasta, jossa on pelkkää tekstiä. Nyt selailin ensin kuvien ja mainosten kyllästämää etusivua joka syö enemmän bittejä.

Halvimmat nettikommunikoinnin keinot ovat sähköposti ja etenkin Skypen chatti. Jälkimmäinen syö tuskin lainkaan bittivirtaa. Mutta tekstitkin ovat minimittaisia. Sähköpostiin liitetyt kuvat eivät havaintoni mukaan lisää bittivirtaa, mutta aivan tarkkaa analyysiä en tästä tehnyt.

Sudenkuoppana on mm. usean nettisivun auki pitäminen yhtä aikaa. Bittivirtaa valuu pikkuhiljaa vaikkei mitään tekisi. Ei paljon, mutta kuitenkin. Bittivirtaa voi hulahtaa yllättävästi jos samaan aikaan kuuntelee radiota ja selaa nettiä, varoitteli Másin Fredrik Norske Butikkenin peräkammarista.

Uusi käyttöbudjetti
Kokeeksi laskin eri vaihtoehtoja Másin käytölle kuukauden ajalla ja tältä se näytti:
– lehtien lukua, netin selailua, muutaman mailin luku ja lähetys päivittäin : 13.32MB x 30 vrk = 399,60MB
– Skype- Skype 15 min/vrk 13,65MB x 30 =409,50MB
– SR:n kuuntelu 30 min x 0,68MB=20,4MBx 30 = 612 MB
– YLEn kuuntelu 30 min vrk x 0,98MB/min = 29,4MB/vrk x 30 = 882MB

1GB melkein täyttyy jo tavallisella nettiaskartelulla ja vartin Skypellä per päivä. Jos haluaa kuunnella radiota sitä ei voi tehdä joka päivä, eikä varsinkaan kuuntelemalla YLEä.
Jos malttaa pysyä 3GB:n rajoissa voi lisäksi kuunnella päivittäin SR:ää ja vähän YLEäkin.
TV-kuvan ja äänen striimausta en ole edes yrittänyt. Oletan, että se rassaa vielä enemmän. YouTube tosin ei paljon bittejä syönyt.

Johtotopäätös
Másia ei voi (eikä kai muitakaan espanjalaisia liikkuvia nettejä) käyttää samaan tapaan vallattomasti kuin pohjoismaisia. Niitähän voi pitää auki vaikka vuorokauden ympäri ja selailla ja kuunnella sen kuin sielu sietää eikä kuukausimaksu siitä miksikään muutu. Espanjassa asiat ovat toisin.

Nyt olen kuristanut Másin nettikäytön minimiin. Avaan sen jos mahdollista vain kerran päivässä, ehtoopuolella jolloin tarkistan mailit ja muut tähdelliset kohteet, lehtiä luen niukasti, mutta selaan otsikoita, DN:n lukemisen lopetin kokonaan, koska se tyrkyttää aina kuvia ja mainoksia. Radiota en nyt kuuntele, Skypellä puheluita vain tarkan harkinnan päälle. Tällaiset pitkät tekstit kirjoitan wordiin, ja siirrän sitten mihin tarvetta nyt onkin.

Harkitsen kahta vaihtoehtoa: joko otan taas Vodafonen prepaidin käyttöön. Se on kallis mutta ei tule yllättäviä rokotuksia tililtä kun MB raja poksahtaa. Sen sijaan netin käyttönopeus hidastuu, ja Skypen ja radion käyttö vaikeutuu. Tai tyrehtyyy.

Tai sitten hankin esim. Yoigon prepaidin, jolla luen, kirjoitan, ja maksan rauhalliseen tahtiin. Ja käytän Másia vain puheluihin ja radion kuunteluun. Katsotaan kuinka äijän käy.

Mutta ensin täytyy uhrata bittivirtoja sen selvittämiseen mikä vaihtoehdoista on paras – tai vähiten paha. Palaan asiaan. Lähipäivinä.

Voi miten kaipaan pohjoismaisia (Suomi-Ruotsi) liikkuvan laajakaistan ratkaisuja, joissa tällaista käyttöpähkäilyä ei tarvita, niissä kun on rahan kulumiselle katto.