Mallorcan viineistä

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Mallorca Mallorcan viineistä

LINKKI

Jussi Tinto
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 08.05.2008
Kirjoituksia: 1
Vastauksia: 15

Kävin noin vuosi sitten Mallorcalla ja tykästyin paikkaan kovasti. Luonnonkaunis ja siisti.

Viinitiloilla ei ikävä kyllä ajan puutteen vuoksi tullut käytyä. Mallorcalla tuotetaan viinejä kolmella eli alueella. DO Binissalem, Do Pla i Llevant ja VT Mallorca.

Tuo VT (Vinos de la Tierra tai Vi de la Terra paikallisella kielellä) luokitus tarkoittaa käytännössä kahta asiaa. Ensinnäkin kaikki viinit, jotka tehdään rypäleistä jotka tulevat DO-alueiden ulkopuolelta, saavat VT luokituksen. Ja toiseksi kaikki viinit, joiden teko ei täytä DO-alueiden vaatimuksia, saavat VT luokituksen. VT-alueen säännöt ovat hiukan väljemmät kuin DO-alueiden, ja monet tuottajat eivät edes halua DO -luokitusta. Pelkästään väärän (ei hyväksytyn) rypälelajikkeen käyttö estää DO -luokituksen saannin, eli kyse ei ole välttämättä mistään laatutekijästä. Espanjalaisetkin kuluttajat ovat asian huomanneet, ja VT -luokiteltujen viinien kulutus on koko ajan nousussa, ja DO -luokiteltujen laskussa. Pienemmällä rahalla kun saa kuulemma parempaa viiniä (aika tapauskohtaista kyllä todellisuudessa).

Sekä DO- että VT-viinien valmistus voi siis sijaita fyysisesti samalla alueella (vaikka viereisissä tynnyreissä), mutta noudattaen eri sääntöjä. Kun viini jää noiden alkuperäluokitusten ulkopuolelle jostain syystä, niin se saa merkinnän pöytäviini (Vino de Mesa). Myöskään tässä tapauksessa ei ole välttämättä kyse laadusta. Monet Mallorcan bodegoista tekevät hyviä viinejä kaikissa kolmessa kategoriassa.

Tuo pikku alustus oli mielestäni tarpeen, mutta nyt siis itse asiaan eli tuottajiin. Mallorcalla tehdään todella korkeatasoisia viinejä. Keskihinta on kylläkin mannerta korkeampi. Arvostetuimpia bodegoita ovat esim. 4 Kilos Vinícola, Án Negra Viticultors ja Binigrau Vins y Vinyes. 4 Kilos valittiin viime vuonna Espanjan laajimman viinioppaan julkaisemassa lehdessä (Sibaritas) vuoden espanjalaiseksi viinintuottajaksi. Sibaritas on ainoita (ainoa?) espanjalaisia alan lehtiä, jotka eivät ole vain mainosläpysköitä. Eli tilan viinien laatu on erittäin korkea. Vierailuaikoja on vaikea sanoa, kun eivät nettisivuillaan kerro, mutta niistä saa kuitenkin yhteystiedot ja sijainnit.

http://www.4kilos.com

http://www.annegra.com

http://www.binigrau.es

Mielestäni näin Mallorcalla ollessani esitteen saaren vierailtavissa olevista bodegoista ja ainakin Binigrau oli siinä. Ehkä kannattaisi etsiä kyseinen esite käsiinsä. Löytyy varmasti kaikista turistitoimistoista.

Jos ei ole varsinainen viininharrastaja, niin tuossa toisessa nodessa mainittu Ferrer voi kokonsa puolesta olla helpompi vierailtava. Toinen suuri (Pla i Llevantin suurin) tuottaja on Pere Seda (www.pereseda.com). Itse aloittaisin kuitenkin esim. noista kolmesta. Muitakin hyviä tuottajia kyllä on, mutta jotenkin piti yrittää tiivistää.

Lisäksi voi käydä vilkaisemassa DO –alueiden nettisivuja.

http://www.binissalemdo.com ja http://www.plaillevantmallorca.es