Maitoasiaa

LINKKI

Anna-Katariina
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 28.03.2008
Kirjoituksia: 10
Vastauksia: 153

UHT-käsittelyllä eli iskukuumennuksella ei ole mitään tekemistä maidon laktoosin kanssa. Suomessa on vain totuttu siihen, että aluperin vähälaktoosiset maidot olivat iskukuumennettuja. Olettaisin siihen syyn olevan sen, että näiden maitojen menekki lienee ollut vähäisempi ja siksi oli kannattavaa valmistaa pitkään säilyviä maitoja. Nykyään saatavilla on myös iskukuumentamattomia laktoosittomia maitojuomia, joista laktoosi poistetaan kokonaan.

Hyla- ja Into-maitojen makea maku johtuu siitä, että maidon laktoosi on pilkottu entsymaattisesti, jolloin maitosokeri eli laktoosi hajoaa pienemmiksi makeamman makuisiksi sokereiksi, galaktoosiksi ja gukoosiksi, joita taas laktoosi-intolerantikonkin elimistö voi hyödyntää.

Monesti maidon aiheuttamat vatsavaivat tulkitaan väärin laktoosi-intoleranssiksi. Laktoosi-intoleranssin oireet eivät katoa mihinkään maitoa vaihtamalla. Jos oireet taas johtuvat jostain muusta, esimerkiksi maidon prosessoinnista maidon vaihdosta voi olla apua.

Espanjassa taas luulisin maitojen iskukuumennuksen olevan seurausta lämpimästä ilmastosta, jonka vuoksi on järkevämpää käsitellä maito niin, että se säilyy paremmin.

Tämä kaikkihan on vain pelkkää kemiaa, makumieltymyksethän taas ovat jokaisen henkilökohtaisia.

Itse olen Kaiku-maidon kannattaja, sillä se on ainoa rasvaton ja laktoositon lehmän maito, johon olen täällä törmännyt. Minä kun kuulun niihin epäonnekkaisiin, joka saa oireita ihan kaikista maitotuotteista, joista ei laktoosia ole poistettu. Myöskin siitä suoraan lehmän tissistä lasiin lypsetystä, jota lapsena pääsin maalla maistamaan.