Loistoidea HOT

LINKKI

Kari
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456
Hot kirjoitti:

Jotta meistä tulisi hieman parempia sekundaespanjalaisia, meidän tulisi ainakin tuntea paikalliset traditiot, käytöstavat ja kotkotukset. Mitäs jos kerättäisiin ne yhteen paikkaan ja siirretään ne sitten vaikka tietopankkiin?…

Oikein hyvä ja hyödyllinen idea, kiitos HOT aiheen aloituksesta – ja hyvistä vinkeistä jo tähänkin asti 😉

OC tuossa jo toikin esille ystävällisen hymyn ja katsekontaktin merkityksen hyviä suhteita paikallisväestöön luotaessa. Sama pätee tietysti laajemmaltikin, mutta olen myös itse kokenut jopa monen ”tympääntyneen perusbyrokraatin” sulaneen sillä, että muistaa noiden kahden asian merkityksen – erityisesti silloin, kun olet vilpitön hymyssäsi ja ystävällisyydessäsi… se lämpö välittyy tyystin eri tavalla, kuin mitä esimerkiksi Pohjois-Amerikkalaisessa kulttuurissa on tapana teennäisesti esitellä kireää hammasrivistöään.

Yksi vinkki on pitää visusti mielessä se, että erityisesti espanjalaiset macho-miehet ovat usein yllättävän herkkähipiäisiä, jos kokevat ”menettävänsä kasvonsa” jonkin asian yhteydessä. Pahin mahdollinen loukkaus on sellaisessa tilanteessa hymyillä tai jopa naurahtaa moiselle asialle, siitä saattaa kumuloitua melkoisia ongelmia – vaikka loukkaamisen tarkoitusta ei olisikaan.

Tärkeää on siis kaikessa kanssakäymisessä ainakin omalta osaltaan huolehtia siitä, että kukaan ei ”menetä kasvojaan” …mutta jos jostain syystä aistii jonkun niin kokevan, niin paras olla neutraalisti noteeraamatta koko asiaa.

Jos tuollaisessa tilanteessa hymyilet tai naurahtelet vaikka kuinka vilpittömästi ilman minkäänlaista tarkoitusta loukata, niin tulkinta on hyvin todennäköisesti tyystin toinen.

Olen konkreettisesti nähnyt tuollaisesta koomisesti alkaneesta ja ulkopuolisen silmin katsottuna leikkisästä tilanteesta kumuloituneen melkoisen nokkapokan, mistä oli lähellä kehkeytyä oikein sukujen välinen joukkotappelu, heh! 😀

OC:lla on varmaan paljonkin lisättävää tuohon ”kasvojen säilyttämisen” tärkeyteen monien muidenkin kulttuurien kanssa tekemisissä oltaessa. Me suomalaiset olemme noiden asioiden suhteen keskimääräistä kylmempiä ja ajattelemme enemmän loogisesti – kun taasen monissa lämminverisissä ja tunnepitoisissa kulttuureissa noiden asioiden merkitys on oleellisesti tärkeämpi.