Latinaa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä odysseus
odysseus Ei kirjautuneena
Liittynyt: 29.01.2007
Kirjoituksia: 1
Vastauksia: 139
bhajee kirjoitti:

odysseus kirjoitti:

Bacalao = Valkoturska
Merluza = Kummeliturska

Kiitos tarkennuksesta.. minähän en näitä suomenkielisiä nimiä tunne..

Tämä kalahomma on varsinkin Välimerem maissa kinkkinen, kun usein samalla kalalla on monta eri nimeä, ja samaa nimeä käytetään eri kaloista.. sitten vielä kaikenlaiset kauppanimet päälle.

FAO:n kalatietokantakin jo listaa viisi eri kalaa merluzaksi (Merluccius merluccius, Merluccius bilinearis, Merluccius gayi gayi, Merluccius albidus, Macruronus novaezelandiae), ja seitsemän eri bacalaoa.. (nämä siis Espanjan kohdalla).

Saman tietokannan mukaan siis valkoturska on Merlangius merlangus, kummeliturska Merluccius merluccius. Vrt. http://www.fishbase.org
[/quote]

Juuri tämän vuoksi tuo latinankielinen nimi on tärkein, koska se kertoo suvun ja alalajin.

Tässä tapauksessa siis Merlangius Merlangus on valkoturka (=lue Turska, Engl: Whiting tai Cod, Lajissa: Cods and haddocks, ”ray-finned fishes”), joka on lajin päätyyppi ja toisena lajina on Merluccius Merluccius (Merluza Europea, Engl: Hake, Lajissa: Merluccid hakes), joka on tämän lajin päätyypi. Ensimmäinen on siis todellisuudessa ”se aito turska” ja toinen vain ”melko samannäköinen ja makuinen kala”, joten kansa kutsuu sitä turskaksi.

Sama voidaan todeta tonnikaloista, joista esimerkiksi Thunnys Thunnys on siis lajin päätyyppi (tunnetaan muistaakseni nimellä ”Atun Alata Azul”) ja tästä poiketen monien tonnikalaksi luulema Bonito on Sarda Sarda, joka on siis eri sukua ja toisaalta monien, eritoten japanilaisten himoama ”punaeväinen tonnikala” on ”aidon tonnikalan” alalaji. (jota muuten pydetään pääosin tästä Espanjan rannikolta ja 80% viedään Japaniin samalla kun Aasiasta, lähinnä Indonesiasta, tuodaan tänne hurjasti esimerkiksi Rosadaa, joka on eräs hailaji! Hullun hommaa!)

Kauppanimet tosin siten vaihtelevat eri alueittain ja samalla vaihtelee nimitys sen mukaan miten se on valmistettu ja missä päin espanjaa (maailmaa) ollaan jne..

Lisätietoja voi katsella osoitteesta http://www.catalogueoflife.org
jossa myös ”Fishbase”.