lämpö

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
vanhatyttö Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748
Suoratukka kirjoitti:

No, Espanjassa asuvat, eikös ole tietoo,
miten tämän lämmitysasian kanssa oikein on? 😕

Se riippuu ihan siitä, mistä päin asuntoa etsiskelet. Pohjoisen kylmillä seuduilla on patterit ja vanhoissa taloissa ihan kunnon puilla lämmitettävät uunit ja hellat.

Etelässä ei ole lämmitystä. Joissakin taloissa on takka, mutta se ei ole suomi-malliin varaava, vaan lämpö menee ”harakoille”, lämmittää niin kauan kun tuli palaa.

Ennen lämmitettiin laittamalla hiilipata pöydän alle paksun pöytäliinan alle ja siinä sitten istuttiin ja jalat hikos ja selkä paleli. Vehkeen nimi on bracero ja niitä on nykyään sähkötoimisia.

On olemassa monenmoisia malleja sähköpattereita ja säteilylämmittäjiä, edullinen ja minun mielestä hyvä on kaasulämmitin. Sähkö on kallista ja patteri vie paljon sähköä.

Ainakin pohjoismaalaiset on alkaneet laittaa Espanjan asuntoihinsa lattialämmityksiä etenkin pesutiloihin. Se on varmaan aika hyvä, lämmittää ja kuivattaa, kosteus on talvella iso ongelma.

Nykyratkaisu on lämpöpumppu, joka lämmittää talvella ja jäähdyttää kesällä ja poistaa myöskin kostetutta.

Sana ilmastointi: aire acondicionado tarkoittaa tämmäistä ilmastointisysteemiä, jossa on jäähdytys ja voi olla myös lämmitys.

Jostain syystä espanjalaiset eivät ole perinteisesti rakentaneet taloihinsa lämmityssysteemejä. Ehkä kylmä aika on niin lyhyt, että sen takia ei ole kannattanut.