Lakanaostoksille

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä La Cruizer
La Cruizer Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.03.2007
Kirjoituksia: 2
Vastauksia: 238

On totta että espanjalaiset eivät juuri pussilakanoista perusta. Ainakaan ne paikalliset yökylät missä olen käynyt ovat aina käyttäneet systeemiä tavallinen lakana + viltti/peitto. Mutta kuten aiemmin tässä ketjussa todettiin, niin kyllä niitä on saatavilla useista kaupoista. Itse olen ostanut Carrefourista ja Zara Home:sta. Jos ei pakkauksen kuvasta osaa päätellä mikä lakana on kyseessä, niin seuraavia sanoja voi yrittää bongata:

funda nórdica = pussilakana
sábana encimera = päällyslakana (eli siis pussilakanan korvaava lakana täällä)
sábana bajera = aluslakana
sábana bajera ajustable = täällä yleiset aluslakanat, joissa on kuminauha joka vetää lakanan hyvin patjan päälle, suosittelen!
funda de almohada = tyynyliina
funda de colchon = patjan suojakangas

Kenkäkeskustelusta vielä. Minä pidän suomalaisesta tavasta riisua kengät sisätiloissa: itseäni ahdistaa olla koko ajan kengät jalassa. Veikkaisin että jalkojen terveydellekin tekee ihan hyvää että pääsevät välillä tuulettumaan ja veri kiertämään kunnolla. Kuitenkin, jos vertaa suomalaista ja espanjalaista asuntoa (etenkin Välimeren rannikolla), niin kenkäkulttuurien eroavaisuudelle löytyy hyvä selitys. Suomalaisessa asunnossa on tyypillisesti enemmän tai vähemmän tilava eteinen, hyvä eristys sekä tasainen, säädettävissä oleva lämpötila. Ts. on sopiva paikka riisua kengät ja jättää säilytykseen, ja asunnon lattia on yleensä puhdas ja sopivan lämmin sukkasiltaan liikkumiseen. Espanjalainen (edelleen en yleistä koko maahan, vaan puhun rannikosta) asunto on usein vailla eteistä, lattia on talvella kylmä ja vuoden ympäri vetää ikkunoista ja ovesta. Kenkiä ei ole kätevä riisua tai säilyttää ovensuussa tientukkeena, lattia on usein hiekkainen kun tuulinen sää on tuonut hiekkapölyä vuorilta tai Afrikasta, eikä talvella tarkene pelkät sukat jalassa. Minulla on käytössä kompromissi: perheen kesken riisumme kengät ulko-oven lähistölle (olen onnistunut tunkemaan pienen kenkätelineen seinän viereen) ja vaihdamme jalkaan mukavat sisäsandaalit. Vieraat saavat tehdä kuten haluavat. Suomalaisia kävijöitä kehotan tuomaan sisäkengät mukaan, koska lattia tosiaan ei pysy niin puhtaana että sukkasiltaan viitsisi liikkua.

OC:lle vielä: asuessani suomalaisessa kerrostalossa oli kyllä tapana moikkailla naapureita, varsinkin samasta rapusta. Ehkä talo ei sitten ollut niin iso, ja siksi naamat tulivat tutummaksi, en tiedä. Samoin molemmat isoäitini tervehtivät aina saman rapun väkeä, ja heitä tervehditään. Tuntuu oudolta, ettei moikkaisi ihmisiä joita näkee päivittäin!