kysymykset ja vastaukset

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä MiMadrid
MiMadrid Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.04.2008
Kirjoituksia: 4
Vastauksia: 649
Lumenluoja kirjoitti:

Tuohon negatiivisuuteen saattaa vaikuttaa esimerkiksi ylimalkaisuus tai tylyt heitot perusteluitta. Tarkoitan sitä, että jos saaja/lukija/tiedonhaluinen saa vastauksesta vain lopputuloksen eikä taustoja ole riittävästi kerrottu, niin tuo 1. kappaleen loppuosa tuntuu validilta. Mutta voisihan sitä koittaa kauniisti pyytää jokso kirjoittaja kirjaisi hieman lisää taustaa vastaukseensa… vapaaehtoistahan se on, mutta toisi sisltöä tänne sivustoon. Ja ehkä myös paremmin auttaisi muita päätöstenteossa. Ja kysymykset voisi esittää jokin tausta-ajatus mukana, jotta vastaaja osaa nähdä vastineen ja sovittaa sen tilaneeeseen.

Samoilla linjoilla ollaan. Mielelläni minäkin näkisin perusteltuja vastauksia ja meitä on varmasti monta muutakin. Myös kysymykset voisivat tulla pienen pohjustuksen kera. Vastaajalle on huomattavasti motivoivampaa kirjoitella kun hieman tarkemmin tietää mitä ollaan hakemassa. Muutoin ollaan herkästi kierteessä joka johtaa Andyn viittaamaan tunnelman huononemiseen. Kun kysymys esitetään viidellä sanalla niin ei kovin moni jaksa hirveän kattavaa vastausta kirjoittaa…varsinkin jos kysymyksestä näkee heti ettei kysyjällä itsellään ole sen kummempaa mielenkiintoa aiheeseen (= ei edes yritetty). Joku taisi toisessa ketjussa mainita esimerkkinä NIE numeron josta saa yllinkyllin informaatiota hakutoimintoa käyttäen…kysymykseen ”tarviinko NIE:n ja miten sen hommaan ?” on kait kolme reaktiota:

1) hiljaisuus
2) ”käytä hakua”
3) lista vastakysymyksiä joiden avulla voidaan sitten päätellä tarvitaanko NIE:tä vaiko ei

Viimeinen on tietty kaikkein paras mutta harvemmin toteutuu. Kaksi ensimmäistä sitten johtavat…no, siihen että tätä keskustelua käydään. Jos tuo ”NIE -kysymys” onkin kirjoitettu muutamalla lauseella hieman taustoja selostaen ja/tai epäselviä kohtia korostaen niin kynnys vastaamiseen on matalampi. Ja väitän että vastauksen sävy on myös huomattavan paljon miellyttävämpi. Saa kokeilla.

Eikä pidä unohtaa että Orkki pyörii vapaaehtoisvoimin, tällöin kysymyksen ”laatu” määrittelee pitkälle sen miten vastauksia saa ja minkälaisia. Oma ”sääntöni” on: käytä kysymyksen esittämiseen saman verran aikaa kun haluat vastaajan käyttävän aikaa vastaamiseen.