Kylläpäs esität hyviä

LINKKI

kris
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Kylläpäs esität hyviä kysymyksiä… täytyy oikein miettiä, etenkin kun olen etsimässä asioinititoimistoa, johon siirtää oman putiikin paperiasiat. Siis ei pankin vaan Mijas Naturalin, sen kampaamo-kauneushoitolan, joka tuolla toisessa ketjussa etsii kampaajaa. Olen siellä osakkaana, ”paperivastaavana”, kampaamisen ja kauneudenhoidon hoitavat liikekumppanini, joiden kanssa onneksi tulen loistavasti toimeen. 😉

Minä odotan asiointitoimistolta seuraavia juttuja, lista on láhinnä syntynyt siitä, mitä nykyinen asiointitoimisto ei ole 🙁 (Kyseessä on espanjalainen toimisto, jonne tuskin kukaan suomalaien kuitenkaan eksyisi asiakkaaksi.)

– Luottamuksellisuus: pienellä paikkakunnalla ei ole kiva jos tilisi tunteva asiointitoimisto juoruilee rahatilanteestasi

– Sujuva kommunikointi: selkeää tietoa siitä, kuka hoitaa organisaatiossa mitä asioita ja yhteydenpito näiden henkilöiden välillä siten, että asiointitoimistossa jollain on päävastuu ja kokonaiskuva siitä, missá yrityksessäsi mennään. Tarkoitan tällä sitä, että toimistot on yleensä jaettu fiscal (kirjanpito/verotus) ja laboral (palkanlaskenta, sosiaaliturva ym) osastoihin ja näistä vastaavat eri ihmiset, joiden kuitenkin pitáisi kommunikoida keskenään ja sinulla yrittäjällä olla selkeästi yksi päävastuussa oleva yhteyshenkilö.

– Asiantuntemus: Millä sitä asiantuntemusta sitten mittaa? Vaikea sanoa, henkilón koulutustausta on yksi juttu ja toisaalta myös se, minkátyyppisiä asiakkaita toimistolla on. On juristeja, jotka hoitelevat asuntokauppoja, laittavat yrityksiä pystyyn ja sitten vähän vasemmalla kádellä auttelevat kirjanpidossa. On juristeja, jotka ovat nimen omaan VEROasiantuntijoita, mutta liiketoiminta on muutakin kuin verotusta ja numeroita, se on myös laajentumisen mahdollisuuksia, markkinoiden tutkimista ja riskin ottamista, rahoitusvaihtoehtoja jne. On ekonomisteja, jotka tuntevat taseiden salat. On asiainhoitajia, jotka vaan ovat olleet täällá kauan ja puhuvat useita kieliä. On toimistoja, jotka osaavaat paikallisten tukiviidakoiden pykálät ja erikoistuvat hakemaan niitä. On toimistoja, jotka eivät tiedä mitään yritysmuodoista, joiden kautta näitä tukia on helpompi saada (cooperativas ja muu economía social kuten sociedades laborales) On toimistoja, jotka pysyvät ajantasalla muuttuvasta lainsäädännóstä ja mahdollisista starttirahoista ja työllistämistuista ja verouudistusten mahdollisuuksista ja toimistoja, jotka puurtavat vuodesta toiseen samaa rataa.

NÄMÄ ESIMERKIT EIVÄT VIITTAA ERITYISESTI SUOMALAISIIN ASIOINTITOIMISTOIHIN, tunnen paljon enemmän paikallisia ja englantilaisten kanssa puuhaavia!

Oma johtopáätökseni on, ettá pitáä tietää, mitä haluaa ja tarvitsee. Itse tarvitsen peruspaperisodan pyórittäján, jonkun, jolla on hyvät yhteydet verotoimistoon ja sosiaaliturvatoimistoon ja joka aktiivisesti kertoo asioista ja mahdollisuuksista. Väsää veroilmoitukset ja kertoisi, miten voin hyödyntää verovähennyksiä ja työllistämistukia yms.

-Aktiivisuus: aktiivinen yhteydenpito ei tarvi olla sitä, että asiointitoimsto soittelee ja kysyy mitä kuuluu. Mutta kun kiire on aina, niin ei haittaisi vaikka joku joskus muistuttaisi, että katotaanko, missä mennáän kun kohta on sen veroilmoituksen aikakin. Ja ennen kaikkea sitá, että kun itse kysyn jotain niin ei tarvi soitella perään, että otitko selväá tästä asiasta, vaan asiointitoimisto soittaisi minulle päin.

Hinta on minulle näiden asioiden rinnalla sivuseikka. Kilpailutan palvelutasoa ja kiinnostusta yritystä kohtaan ja vasta toissijaisesti hintaa. Jos ja kun láhden etsimáän asioidenhoitajaa niin ehdottomasti jututtaisin useampia. Katsoisin, minkälaisia kysymyksiä esittävät. Ovatko kiinnostuneita minun yrityksestäni, kuuntelevatko, kysyvätkö vai tuputtavatko peruspakettiaan vaan. Puhunko asiantuntijan kanssa vai onko keskustelukumppanini tulkki? Játtäisin jonkun asian auki niin, ettá heidän tarvii palata minulle páin. Tuleeko tarjous tai vastaus, ovatko kiinnostuneita jatkamaan kanssani? Kysyisin, minkä tyyppisiä yrityksiä heidän asiakaskunnassaan on. Kysyisin, kuka vastaa mistäkin ja tapaisin mielelláni sekä fiscal että laboral puolen edustajan. Ja tietysti kyselisin, jos tunnen muita heidän asiakkaitaan. Hintaakin kysyisin, mutta kymppi pari enemmän kuussa hyvästä palvelusta on tässä kohtaan ihan paikallaan jos niin on tarvis.

No niin, ei tämä nyt NIIN monimutkaista ole, ei ole tarkoitus ”halvaannuttaa” ketään miettimáän, että ei Espanjassa voi yrittää kun se asiointitoimiston etsiminenkin on jo niin vaikeeta. Mutta ensimmáisiä Espanjan toimintoja aloittelevalle yrittäjállä hyvä asiointitoimisto on tärkein yhteistyökumppani.

Oma valintani uudeksi toimistoksi on erään espanjalaisen ekonomin toimisto, hän on veroasiantuntija, joka englannin taitoisena on tottunut tekemään töitá ulkomaalaisten kanssa, joille joutuu selittámáän Espanjan káytäntójä välillá juurta jaksain. Sanoo suoraan, jos ei jotain asiaa koe omaksi alakseen (ts. ei tee tukihakemuksia, mutta kertoo, kuka tekee ja jos on kuullut niistä jotain uutta.) Pitää aktiivisesti yhteyttä ja palaa asiaan silloin kun niin on sovittu. Ei ole kylän halvin, mutta osaa asiansa ja ennen kaikkea pitää sanansa. Eikä toistaiseksi ole tietääkseni juoruillut muille tekemisiäni. Suosittelen sellaisille, jotka pystyvät hoitamaan asiansa ongelmitta englanniksi / espanjaksi eikä ole kummempaa tarvetta sille, että tarvitsisi tuntea erityisesti nimen omaan Suomen ja Espanjan välistä kansainvälistä verotussopimusta.

Ei kuitenkaan ollut tarkoitus mainostaa, vaan miettiä ”ääneen”, mitá asiointitoimiston minusta pitäisi olla. Olisi tosi hienoa, jos se olisi myös jonkinlainen ”valmentaja”, jonka kanssa voisi jutella vähän ”filosofisemminkin” liiketoiminnan kehittämisestä ja kasvun vaiheista, mutta se kyllä tuntuu tässä kiireisessä maailmassa vähän utopistiselta, sellaiset ”sparraajat” täytyy vaan kuitenkin etsiä muualta.