kuulemma

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748
Selma kirjoitti:

Suomessa on keksitty hieno juttu – työssä oppiminen. Suuri joukko ammattikoululaisia lähtee vuosittain työssä oppimaan ulkomaille. En tiedä yhtään, mitä valtio maksaa tästä lystistä. Uskon kuitenkin, että siitä on nuorelle hyötyä elämässään. Vanhemmat kaukana ja pakko pärjätä omillaan, kun mamman helmoihin on matkaa.

Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että hyvän ammatin ja työpaikan Suomessa omistava aikuinen ihminen lähtee pimeää työtä tekemään Espanjaan. Palkka maksetaan käteen. Työnantaja ei maksa sosiaalikuluja, ei veroja, ei eläkemaksuja. Kuulemma näin on tapana. Tehdään kahta tai kolmea työtä. Kova hinta auringosta.

Kuten Raya sanoi, miten voi asua maassa viisikin vuotta eikä osaa kieltä. No, jokainen tavallaan.

Miksi et ymmärrä? Vaihtoehto on yleensä, näin he itse sanovat, työttömyys Suomessa eikä siitäkään ajasta eläkettä kartu. Ja miksi yleistät, ei kaikki työnantajat jätä maksuja maksamatta. Jos työsuhde on virallinen ja työnantaja maksaa Seguridad Social-maksut saa työntekijä kaikki ne edut, jotka hänelle kuuluvat: terveydenhuollon, työttömyysturvan ja eläkkeen aivan samoin kuin Suomessa. Ja vaikka ei aluksi saisikaan, karttuu ihmiselle elämänkokemusta ja uusia taitoja, moni oppii espanjan kielen ja kaikki ainakin parantavat englanninkielen osaamistaan. Kokemus se vain on ja kokemukset rikastuttavat elämää.

Työharjoittelu näyttää hieman kaksipiippuiselta; joissakin paikoissa nuoret oppivat jotakin ja toisissa he ovat vain ilmaista orjatyövoimaa, Suomen valtion tulonsiirto espanjassa toimivalle suomalaisyritykselle.