Kun ei ole noin

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Verolomake 210 Kun ei ole noin

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Abso
Abso Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.07.2012
Kirjoituksia: 15
Vastauksia: 542

Lapsellisia väittämiä vailla totuuspohjaa. Bilingualit päinvastoin sopeutuvat helpommin minne vain ja ovat onnellisempia elämässään kuin monolinguaalit. Asiasta löytyy näyttöä jopa Suomesta.

Niin no, minulla on monta kotikieltä ja puhun niiden lisäksi enemmän tai vähemmän sujuvasti puoltatusinaa muuta kieltä. Olisin henkilökohatisesti erittäin iloinen, jos ylempänä esitetty väite pitäisi paikkansa. Kielitaito on valitettavsti vain työkalu, eikä se tee ihmistä onnelliseksi tai onnettomaksi, ei takaa menestystä tai sopeutumista.

Esimerkkejä yhdestä äidinkielestä on vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi USA:ssa kahta kieltä puhuvia maahanmuuttajia on tutkittu laajasti sen jälkeen, kun tutkimustulosten mukaan skitsofreenien osuus espanjankielisessä väestössä oli merkittävän suuri silloin, kun tutkimuskieli oli englanti. Kun sama tutkimus tehtiin espanjaksi, putosi sairaiden määrä normaalitasolle. Se, mitä tästä opittiin, on erittäin hyvän kielitaidon ja äidinkielen ero.

Suomenruotsin fonetiikkaa en viitsi selittää. Huomattavaa on se, että riikinruotsissa on aspiraatio, kun taas suomen kielessä ja suomenruotsissa sitä ei ole. Suomenruotsissa aspiraatat ovat korvautuneet suomen kielen vaikutuksesta geminoituneilla k- p- ja t-äänteillä.