Koulutuksen puutetta

LINKKI

mille
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 27.07.2006
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 632

Espanja on upea maa, jossa siisteys on aikaansaatu siivoamalla, ei käyttämällä roskiksia. Maa on siistiytynyt huomattavasti, mutta juuri tehokkaan siivoamisen ansiosta. Jopa sunnuntaisin lähtevät kadunlakaisijat liikkeelle. Myös kuntien siisteyskampanjoihin laitetaan huomattavia summia.

Kovin hitaasti vaan oppi menee espanjalaiselle tässä asiassa perille. Jos kodissa vanhemmat eivät pysty kasvattamaan lapsiaan ulkosiisteiksi, niin se jää koulun vastuulle. Koulussa taas jos opettaja kehottaa oppilasta noukkimaan oppilaan heittämät karkkipaperit ylös maasta, niin johan seuraavana päivänä oppilaan vanhemmat opastavat opettajaa: ”minun lapseni ei ole mikään roskien kerääjä, se on muiden homma”.

Miten katujen roskaaminen saataisiin loppumaan, jos edes koulun kenttä ei pysy puhtaana. Täynnä paperia, muovia, tyhjiä tölkkejä ja pulloja. Niiden keskellä on lapsosten mukava leikkiä.

Valitettavasti liian harvat espanjalaiset ”näkevät” roskia. He ovat niin tottuneita niihin, etteivät edes huomaa niitä itse.

Nämä roskat aiheuttavat lähinnä esteettistä haittaa, eivät ole terveydelle vaarallisia. Huolestuttaa vaan asenne. Jos kadulle jätetään koiranpaskat ja karkkipaperit, niin mikä on suhtautuminen isompiin ympäristöongelmiin ? Yhtä välinpitämätöntäkö ? Onneksi EU ja Espanjan viranomaiset sentään yrittävät ohjata maata parempaan suuntaan esim. ilman- ja vesiensuojelussa.

Terveydelle vaarallista saastetta Espanjassa tapaa joka ikinen päivä. Nimittäin melu. Sitä on joka puolella. Pahimpia terroristeja ovat moottoripyöräilijät ja mopoilijat. Testosteronia puretaan pakoputken kautta. Kaasuhanaa pitää runkata edestakaisin. Kait ettei kone sammu, vai muuten vaan vi**uillakseenko sen tekevät. Suomessa valitsivat mönkijän vuoden 2007 turhakkeeksi. Niitäkin Espanjassa on enemmän varmaan kuin lääkäri määrää.

Autolla, mieluiten pikku Seat, pitää Espanjassa ainakin taajamissa ajella etusivulasit alhaalla ja mölytoosa täysillä soittaen jotain eurohumppaa. Vaikka oikeasti siellä autossa soi ”notame” eli ”huomaa minut”, sillä sällillä ratin takana karvarallia pyörittäessään kylän keskustassa.

Kaiken kaikkiaan oikeaan suuntaan ollaan ympäristöajattelussa menossa, mutta koulutus ja asenteet laahaavat perässä.