KOTUS lyttää KOJOn

LINKKI

Abso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.07.2012
Kirjoituksia: 15
Vastauksia: 542

Höpsistä!

Tuossa ote ”kielipoliisin” sivusta:

Lomake vai kaavake?

Kielenhuoltotietoinen lukija varmaan ihmettelee otsikon kysymystä. Eikö vastaus ole selvä: lomakkeen paremmuuttahan on kielioppaissa toitotettu maailman sivu. Kollegani Kielitoimistossa ryhtyi kuitenkin hämmentämään selvää asiaa kysymällä, mihin oikein perustuu ohje, että lomake on parempi kuin kaavake.

Muistelimme, että kaavake-sanaa ei pidetä hyvänä, koska se on etäällä kantasanan kaava merkityksistä. Lomake on selvempi sana: siinä on tyhjiä paikkoja eli ”lomia”, jotka täytetään tiedoilla. Se käy järkeen. Mutta mistä olemme tämän selityksen oppineet? Aina voi epäillä kielenhuolto-oppaiden klassikkoa E. A. Saarimaan Kielenopasta vuodelta 1947.

Saarimaa on tosiaan ottanut asiaan kantaa, mutta päinvastoin kuin oletimme. Hän esittää ensin, miten ke-loppuiset johdokset tarkoittavat yleensä jotakin pienempää tai samankaltaista kuin kantasana: kieleke, lahdeke, linnake jne. Sitten hän toteaa, että myös sellaiset ”uudissanat” kuin kaavake, parveke ja sarake noudattavat hyväksyttäviä malleja. ”Sen sijaan lomake ei ole tässä suhteessa moitteeton, koska ei ole kysymys pienestä lomasta eikä loman kaltaisuudesta.”