Kolmiottelu – Más Movil, Yoigo ja Vodafone

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Onko kokemuksia Más Movilista Kolmiottelu – Más Movil, Yoigo ja Vodafone

LINKKI

Taspani M
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.12.2007
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 129

Ensin Aileenalle lyhyesti: liittymäsi on ilmeisesti se Vodafonen uusi flatrate, jollaisesta keskustellaan Internet jälleen kerran- otsikon alla. Olen kateudesta vähintäänkin sinivihreä.

Tämä teksti osa jatkokertomuksesta millaisia liikkuvan tai matkanetin vaihtoehtoja on määräaikaisesti Gran Kanarialla (ja muualla Espanjassa) asuvalla. Sudenkuopissa riittää. Vakituisesti asuvan vaihtoehdot ovat paljon helpommat.

Edellä olen jo perusteellisesti analysoinut Másin edut ja heikkoudet, ja todennut, että se on suurkäyttäjälle vaarallinen, koska kustannuskattoa (flat rate) ei ole, on vain 1GB raja, jonka jälkeen kuukausihinta voi nousta vaikka pilviin, jos ei osaa pitää varaansa.

Másin kuukausihinta 3G eli HSDPA tai WCDMA nopeudella on 18 €+VAT (alv) eli 20€, ja lisälaskua ropsahtaa 20€ kerrallaan aina kun 1GB:n rajan ylittäminen on 5€:n päässä. Esimmäinen maksu on vähän alennusta , 15€.

Yoigon vaihtoehdot
Yoigon sivuilta löydän ankaran hakemisen jälkeen tietokoneen liikkuvan laajakaistan. Ensiksi nimittäin silmiin osuu kännyköille tarkoitettu vastaava palvelu, joka minulle käsittämättömästä syystä on halvempi kuin tietokoneyhteys. Tietokoneen liikkuvan laajakaistan vaihtoehdot löytyvät täältä:
http://www.yoigo.com/tienda/internet_para_llevar.php

Yoigolla on kaksi vaihtoehtoa, kuukausimaksulla maksettava liittymä, Contrato, ja prepaid, josta käytetään nimitystä Tarjeta, suomeksi kortti. Ei ihme etten sitä löytänyt, kun hain Yoigon sivulta prepagoa eli prepaidia.

Kuukausihintainen sopimus, contrato, rokottaa 25€ kk 3GB:n käyttöön asti. Tuon rajan ylittämisen jälkeen nopeus putoaa 128 Kbps:ään ,joka on vielä aika nopea gprs (vai olisiko se jo EDGE?). Tai sitten voi maksaa lisämaksua 1,5 senttiä/MB jos haluaa pitää nopeuden HSDPA:ssa. Toisin kuin Másilla Yoigon sopimusliittymässä on hintakatto, max. 70€ kuussa, rajatonta käyttöä.Tässä Yoigo lyö Másin enemmän kuin hepan turvanmitalla. Másin 5GB:n tarjous oli 75€ kuussa ilman mitään kattoa.

Käynti Las Palmasin The Phone House- liikkeessä El Muelle- ostarisssa palauttaa maan tasalle. Yoigon liittymä edellyttää 18 kk:n sopimusta. Se ei siis käy pari- kolme kuukautta nettiä tarvitsevalle. Másin saa vaikka kuukaudeksi kun vain muistaa sanoa sen irti pari päivää ennen kuun loppua. Tähän ei (tietääkseni) mikään muu operaattori pysty.

Olisiko Yoigon etukäteen maksettava prepaid, tarjeta, kortti, parempi vaihtoehto? Se maksaa 3€/vrk. Alkunopeus on HSDPA aina sataan MB:hen asti päivässä. Sen jälkeen nopeus kuristuu 64:een Kbps:ään. Kuristettu Yoigo on todella hidas, mutta sillä voi mm. lukea maileja ja maksaa laskuja. Kuvan ja äänen striimauksen se ei käy. Kun vielä kerrotaan 3€:n päivämaksu kuukauden päivillä päästään ainakin 90€:on. Päivittäiseen käyttöön Yoigon prepaid on siis julman kallis.

The Phone Housen mainosesitteessä on hyvin tiivis vertailutaulukko eri liittymille (jostain syystä Más taulukosta puuttuu vaikka The Phone House sitä myy). Siinä on Yoigon prepaidille myös vaihtoehto 3€/viikko. En tiedä miten tämä käytännössä toimii. The Phone House ei korttia myy ja El Muellen Yoigon myyntikojun myyjällä oli kädet niin täynnä pikkupojan kännykän ongelmien selvittämisessä etten jaksanut odottaa puheille pääsyä.

Edellä olevien faktojen valossa vanha päänsärkyni, Vodafone, asettuu aivan uuteen kirkastukseen.

Vodafone, punainen paholainen
Vuosi sitten käytin Vodafonen prepaidia, ja ihmettelin miksi siinä nopeus vaihteli miten milloinkin. Kunnon HSDPA- nopeuteen pääsi harvoin, enemmänkin sai rämpiä gprs- nopeuksissa. Silti onnistuin mm. soittelemaan Skypepuheluita, vaikka välillä ääni takkuili niin pahasti, että oli yritettävä toinenkin kerta uusiksi. Tässä suhteessa Más on ollut ylivoimainen. Másissa Skype toimii kirkkaasti, radiotakin on tullut kuunneltua, vaikka kalliiksi kävi. Liikkuvaa kuvaa olen katsellut poikani YouTube sivuilta ja kamalaa meteliä sain kuulla (vaikka nopeus oli ihan oikea), hän kutsuu sitä musiikiksi.

Enää en muista millaisen sopimuksen Vodan kanssa tein, mutta myyjäpojan iloisen myyntipuheen kyllä: – Tässä on 3G, 24 tuntia vuorokaudessa, ei rajoituksia!

Se ei siis pitänyt paikkaansa.

Vodafonella on satunnaiselle matkaajalle soveltuvia prepaideja, prepago, kahta sorttia, käyttömäärään ja aikaan sidotut, ja niissä kummassakin kolme eri vaihtoehtoa. Espanjankieliset ohjeet täällä:

http://www.vodafone.es/particulares/tarifas/internet-en-movilidad/bonos-prepago/

Googlen käännöskoneen avulla olen ymmärtänyt, että määrään sidottuja ovat 250 MB:n kortti 19€:, 400 MB:n kortti 29:n €, 1GB:n kortti 59€.. Kaikki ovat voimassa kolme kuukautta.

Aikaan sidottuja ovat seitsemän vuorokauden kortti 19€, 15:n päivän kortti 29€ , ja 30 vrk kortti 49€. Käynti Vodafonen myymälässä Playa del Inglesissä palauttaa taas sekin maan tasalle. Siellä käteen annetusta esitteestä selviää se mitä Vodafonen nettisivu ei paljasta: prepaidin käytölle on 1GB:n katto, jonka jälkeen nopeus putoaa 128 kbs:ään. Saan kysyä siitä myyjältä erikseen ennen kuin hän huomaa kertoa mitä se merkitsee. ”No limits” on täyttä kukkua. Ai niin, Bhajee taisi tuon kertoa minulle jo vuosi sitten. Muisti pettää.

Mistä niitä saa
Täällä Gran Kanarialla turistirantojen kauppatoiminta on keskittynyt enempi krääsään ja yilihinnoitettuihin ruokiin. Mutta Play del Inglesissä Vodafonella on oma putiikki Kasbahin ostoskeskuksessa, joka on ekumeenisen (mm. suomalaisen ja ruotsalainen srk) kirkon nurkan takana, rannan puolella. Siitä saanee parhaan palvelun vaikka Vodaa myydään vähän joka paikassa. Myös Phone House myy sekä Yoigoa että Vodafonea, samoin tavarataloketju El Corte Inglésin myymälät – paitsi Las Palmasin keskustan tavaratalo, joka on keskittynyt rahakkaisiin asiakkaisiin ja Vodafoneen, Orangeen ja Movistariin. Maanläheisempi El Corte Inglés löytyy paitsi Vecindariosta myös mm. Las Palmasissa Las Arenas ostarista, joka on aivan konserttitalon vieressä Las Canteras- rantaraitin eteläpäässä. El Corte Inglésin kyltti vilahti myös tien varressa lentokentän ja Las Palmasin välimaastossa. Vecindarion ostoskeskuksesta runsaat kymmenen kilometriä Play del Inglesistä Las Palmasiin päin on (tai oli vuosi sitten) myös The Phone House .

Lopputotuus (?)
Lopullinen johtopäätökseni on (ainakin tänään kunnes muutan mieltäni), että jatkan Más Movilin kurinalaista käyttöä bittimittaria tarkasti seuraten. Radiotakin aion taas kuunnella ja soittaa Skypellä. Näin siitä huolimatta, että Yoigon puodista sieppaamani esite paljastaa kilpailijoiden konnuuksia: ”Me kerromme mistä muut vaikenevat. Tämä palvelu ei sovi tiedostojen jakamiseen (P2P) eikä internet (IP) puheluihin.” Sieppaamani esite on englanninkielinen ja käännös lähes sanatarkka. Mutta kokemukseni mukaan Más toimii oikein hyvin Skype- puheluissa – paljastakoon Yoigo mitä paljastaa.

Tämän ja muita orkin sivulle ehkä turhan pitkäpiimäisiä juttuja Gran Kanarialla olosta voit lukea blogistani http://www.tapanim.blogspot.com. Kaksi tärppiä tähän: veroedut ovat paremmat kuin mantereella, säästä puhmattakaan. Kirjoittelua orkiin en kuitenkaan lopeta. Tämä on lupaus.