Kolarin sattuessa

LINKKI

Kari
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456

Onneksi tuossa Lauran tapauksessa selvittiin pelkillä peltivaurioilla, eli se on pääasia.

Kolarin sattuessa Espanjassa, erityisesti kun toisena osapuolena on ulkomaalainen, tapahtuu vahingon välitön jälkipuinti kieltämättä usein juuri tuon edellä kuvatun kaavan mukaan; syyllinen aloittaa julmetun huutosirkuksen syyttelyineen, jopa uhkailuineen, yrittäen sillä konstin päästä luikahtamaan vastuusta. Mahdollisesti autossa mukana olleet matkustajat yhtyvät huutokuoroon ja sättimiseen, joskus myös sivulliset.

Vinkkinä tuollaiseen lievään kolaritilanteeseen voisin heittää, että aivan ensimmäisenä rauhallisesti ulos autosta ja kamera tai kännykkä esille… rauhallisin askelin hieman sivummalle ja otat riittävästi yleiskuvia, joista näkyy kokonaistilanne, sekä mieluummin myös oleellisia yksityiskohtia (rekisterit, kuljettajat, silminnäkijät yms.)

Sen jälkeen kamera visusti taskuun turvaan ettei kukaan saa päähänsä ruveta omimaan tai särkemään sitä. Sitten vaan tarkistamaan ajokortteja ja täyttämään rauhallisesti vahinkoilmoitusta. Huutosirkukseen ei kannata lähteä mukaan, se ei auta mitään, eikä siinä extranjero tule yleensä muutenkaan pärjäämään.

Jos vahinko on vähänkään merkittävämpi, kannattaa poliisit ilman muuta soittaa paikalle. Poliisia ei kuitenkaan välttämättä ainakaan kesäaikaan kiinnosta tulla selvittämään ”turistien asioita” mutta olen ymmärtänyt joidenkin tahojen saaneen poliisit helpommin paikalle, kun asia on esitetty ”sopivan urgenttina”

Kannattaa pitää itsellään mukana vahinkoilmoituksia ja opetella sen täyttäminen jo etukäteen… tarkkana allekirjoitusten ja oikeissa paikoissa olevien ”ruksien” kanssa. Kun paperi on allekirjoitettu, siihen ei tule ilman yhteistä hyväksyntää laittaa mitään lisäyksiä. Jos vahingon aiheuttaja rupeaa paperiin taiteilemaan jotain allekirjoituksesi jälkeen, keskeytä asia välittömästi, tarvittaessa yliviivaa jälkikäteen tehdyt runoilut.

Jotta totuus ei unohtuisi, niin joskus asiat ovat niinkin päin, että ulkomaalainen on oikeasti vahingon aiheuttaja, eli ei kannata yleistää liiaksi.

Omakohtaisia kokemuksia tällaisista pikkuvahingoista on jokunen. Mielenkiintoisin kokemus oli se, kun olin ravintolassa syömässä ja mopo parkissa kadulla… yht’äkkiä Espanjalaiset mopopojat tulivat ilmoittamaan, että joku oli ajanut moponi päälle ja lähtenyt karkuun. Tavoitin karkulaisen läheisestä liikenneruuhkasta, josta ystävällisesti talutin hänen maassa makaavan moponi luokse katumaan tekosiaan. Kyseinen hidalgo paljastui Espanjalaisen vakuutusyhtiön tarkastajaksi.