Koko työharjoittelu vaatimus

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Zeus
Zeus Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.04.2012
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 16

Koko työharjoittelu vaatimus on johtamassa erittäin suuriin työmarkkinahäiriöihin. Vakituisia työntekijöitä ei palkata ja vakituisia työntekijöitä sanotaan irti, koska tiedetään työharjoittelijoita olevan tulossa entistä enemmän, kun lähes kaiken tasoiset oppilaitokset ovat ottamassa pakolliseksi opiskelun aikaisen työharjoittelun. Tätä työnantajat käyttävät härskisti hyväkseen. Tiedän jopa tapauksia, joissa opiskelija on maksanut eräänlaisen ”koulutusrahan” ja tehnyt puoli vuotta palkatonta työtä saadakseen harjoittelupaikan. Jos opiskelija sattuu olemaan perheestä, jolla on varaa maksaa lapsilleen tällainen ”kiva” elämänvaihe, niin ok opiskelijan kannalta, mutta kaikilla ei siihen ole varaa.
Työharjoitteluun liittyvä ”pakollinen” opastus ja valvonta voi olla hyvääkin, tai sitten se voi olla täysin olematonta. Molemmista löytyy esimerkkejä.

Espanjalaisten nuorten kohtalo käy yhä surkeammaksi osittain juuri näiden ulkomailta tulevien ”orjatyöläisten” takia. En yhtään ihmettelisi, vaikka tämä johtaisi agressiivisiinkin vastalauseisiin, joista osa voisi tulla kohdistumaan suoraan noihin ”orjatyöläisiin”, sekä ko. ”työnantajiin”.

On täysin naivia esim. suomalaisten ravintolanpitäjien sanoa, etteikö tällä menettelyllä viedä työpaikka työntekijältä, joka palkallaan elättäisi itsensä lisäksi perheensä.
Tiedän erään IT-alan yrityksen, jonka johtaja on pitänyt 5v ohjelmoijina pelkästään opiskelijoita, koska heille ei tarvitse maksaa palkkaa ja he ovat oikein näppäriä ohjelmoijia silloin kyseessä on ”mekaaninen” ohjelmointi eli ei mikään varsinaisen systeemin suunnitteluun liittyvä.

Ei tästä opiskelijoita kannata tietenkään syyttää, hehän ovat pakon edessä, mutta esim. suomalaisen koululaitoksen ja ao. poliitikkojen kannattaisi asiaa uudelleen harkita, olisiko sittenkin järkevämpi viedä opiskelu ilman harjoittelua suoraan loppuun, jolloin valmistumisaika nopeutuisi, ja suunnitella opetus sellaiseksi, että siellä mentäisiin kyllin käytännön läheisiin harjoituksiin. Silloin tietysti opettajien tieto-taito vaatimukset kasvaisivat.