kodekit

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Windows 7 kodekit

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä devspain
devspain Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 1281
bhajee kirjoitti:

Siis mitä hittoa musiikin codecilla ja sen laillisuudella on tekemistä keskenään? Löytävätkö Linux-käyttäjät jostain pilvin pimein laillista musaa Ogg Vorbis-koodattuna?

Löytävät ja niin lóytävät mujidenkin järjestelmien käyttäjät. Vapaata musiikkia löytyy mailmalta melkoisesti mitä erilaisimmissa formaateissa.

Tarkoitin kuitenkin sitä, että _tyypillisesti_ mp3:t on imuroitu jostain, joten ne on _tyypillisesti_ piraatteja ja koska ogg filejä ei oikein voi ostaa mistään, niin ne on varmaankin käyttäjän itsensä kopioimia omilta CD:ltään. Joskin näkyyhän noita oggejakin piraattimarkkinoilla.

Kodekin kanssa laillisuudella on se tekeminen, että mp3 ei ole vapaa formaatti (joten ohjelma, joka sitä osaa on joko maksullinen tai sitten laiton). Ogg sen sijaan on vapaa ja ohjelmat _yleensä_ sen myötä maksuttomia ja laillisia.

Tässä tullaankin muuten siihen ”ongelmaan”, että Ubuntukaan ei ole open source, kun se tukee suoraan esimerkiksi noita mp3:ia. Fedora sen sijaan on, sille mp3 tuki on asennettava Fedoran ulkopuolisista lähteistä (joilla ei ole fedoran kanssa mitään tekemistä). Open sourceksi lasken käyttöjärjestelmän, joka toki sisältää firmware-osiossa suljettua koodia sillä muuten on vähän vaikeaa tehdä käyttöjärjestelmää.

Nyt keskustelu alkaa taas olla ohi espanja-aiheen, joten lopetan tähän.