”Kivitiedettä ja fysiikkaa”

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Abso
Abso Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.07.2012
Kirjoituksia: 15
Vastauksia: 542

niin aloin ihmettelemään missä vaiheessa multa on mennyt ohi se , että puhutaan rakennusfysiikasta.

Rakentaminen on oikeasti hyvin vaikeaa sekoitus kemiaa, fysiikkaa ja muita tieteitä. ”Oikea” rakentaminen riippuu ajasta ja paikasta. Esimerkiksi rintamamiestalo on erinomainen ratkaisu silloin, kun vesi kannetaan kaivosta ja märkätilat ovat ulkosaunassa. Nykyaikaiseen ”energiasäästötermospullomaiseen” kotikyplyärakennelmaan se soveltuu erinomaisen huonosti.

Rintamamiestalon saa nopeasti homeeseen virheellisesti asennetulla PU-eristeellä.

Julkisten rakennusten homeongelmat johtuvat käyttötavasta eikä välttämättä ollenkaan rakentamisesta. Kun esimerkiksi koulurakennuksen ilmanvaihdon kytkee kesäksi pois, niin syksyllä on jo mukavat homekasvustot. Sama ongelma esiintyy pikakelausmuodossa tropiikissa. Esimerkiksi Floridassa asunnon saa homeeseen kytkemällä ilmanvaidon pois. Seinät kukkivat nopeasti.

Suomessa voi ulkoseinän olettaa olevan sisäosaa kylmempi. Espanjassa taas oletus toimii vain osan vuotta. Paikalliset, perinteiset rakennustavat ovat yleensä muovautuneet olosuhteiden mukaan. Uusiin keksintöihin kannattaa suhtautua varauksella.

Puu- ja kivirakentaminen eroavat toisistaan melkoisesti. Puun ja kiven yhdistäminen on sen vuoksi hankalaa. Puurakennusopeilla ei pidä ryhtyä kivitalon eristyksiä virittelemään.

Alkuperäiset ohjeet näyttävät ihan kelvollisilta ja espanjalaiseen rakennuskantaan sopivalta.