Kilpailu …

LINKKI

Ocaso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.06.2008
Kirjoituksia: 276
Vastauksia: 375
Laura kirjoitti:

Ocaso kirjoitti:

Ja espanjan lehdistö tekee yhden puhelinsoiton takia uutisen ilmoittaen ETA:n olevan iskun takana.

Eipä ne lehdet nyt ole muuta uutisoineet kuin sen faktan (oletetaan, että puhelu on tapahtunut), että tuli puhelu, jossa ETA ilmoittautui tekijäksi. On sitten lukijasta kiinni, lukeeko mitä lehdessä lukee vai lukeeko vain ”ETA” ja ”tekijä”.
[/quote]
Aivan, kilpailu on kovaa ensilööpeistä, ja kuka ehtii ensiksi saamaan lööppiinsä myyvän otsikon saa päivän myyntiluvut itselleen, näin se on koko maailmassa ja tähän lehdistö syyllistyy maissa jossa lehdet myydään kioskeista. Maissa jossa lehdet tuodaan kotiin postiluukusta, tähän ei välttämättä tarvitse syyllistyä koska lehden asiakas ei vaihda lehteään toiseen lööppien mukaan. Lehtien kioski myyntikulttuurissa näin sensijaan tapahtuu hyvin usein. Näin lehdenlukija saa herkullisemman lehden, jännittävämmän päivän itselleen ja mitä kertoa kahvitauolla kavereilleen.Tästä on hyvänä esimerkkinä El Pais ja El Mundo lehtien etusivut joissa useimmiten sama uutinen annetaan esille täysin eri kulmasta katsottuna ja lehden poliittisen linjan mukaisena.Tässä on hyvät puolensa, ihminen saa asioihin esille eri näkökulmat ja saa itse päättää kumpaa uutista uskoo. Huonona puolena voisi mainita että lehdet manipuloivat ihmistä oman tahtonsa mukaan myymällä etusivullaan hienompaa, komeampaa ja kiiltävämpää uutista vain myyntitarkoituksessa, uutisen paikkansapitävyydellä niinkään väliä. Lehdet ovat espanjassa joutuneet ”oikaisemaan” uutisiaan kautta rantain, kautta aikojen kun on käynyt ilmi että uutisten paikkansapitävyys on ollut enemmän kuin kyseenalaista.

Tästä edellisestä on hyvänä esimerkkinä ”editorial” kirjoitukset lehtien ensinmäisillä sivuilla, joissa päätoimittaja ruotii ajankohtaisi asioita, ja miten nämä kirjoitukset ovat muuttuneet yhä suuremmassa määrin palstaksi jossa puolustetaan lehden linjaa ja jossa annetaan ympärïpyöreitä selityksiä siitä miksi ja kuinka lehti oli valinnut tämän ja tuon linjan tietyntyypisten uutisten uutisoinnissa. Lehdistä on tullut yhä suuremmassa määrin asiakkaan mannekiineja jotka pukeutuvat uutisiin joita lukija haluaa lukea, unohtaen oman lehtimiesmäisen itsenäisyytensä, ja sen että lehtimiehellä ja lehdellä olisi viimeinen sana uutisten levityksessä ja linjan valinnassa.

Mutta tähän tämä on menossa, asiakas maksaa joten sen kuuluu saada uutiset oman mielensä mukaan kirjoitettuna. Näin lehti säilyttää päivittäiset asiakkaansa, meidät, jotka maksamme lehdestä sen päivittäisen €uromme ja vähän yli. Lehtien linja on tullut hyvin asiakasystävälliseksi, jopa niin paljon että lehtiä on silloin tällöin vaikea verrata siihen mitä ne olivat vain muutama vuosi sitten.

”Negocio es el negocio …”