Kiitos tarkennuksesta!

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä rekku
rekku Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.10.2006
Kirjoituksia: 4
Vastauksia: 5
vier kirjoitti:

rekku kirjoitti:

Noin 15 kilometrin päässä Fuengirolasta on yksi alueen kunnallisista koiratarhoista El Paraiso, jossa kodittomia koiria lopetetaan noin kolmekymmentä joka viikko. Koirat tulevat tarhalle rankkurin kerääminä kaduilta tai suoraan kodeista. Sääntö on, että koiraa pidetään tarhalla kymmenen päivää. Jos koiralla on omistaja, annetaan hänelle tuo aika etsiä kadonnut koiransa tarhalta ja hakea se kotiin. Jos koira tulee tarhalle suoraan kodista omistajan tuomana, sen ainoa mahdollisuus selvitä hengissä tarhalta on, että sille löytyy jostain nopeasti uusi koti.

El Paraison lisäksi Aurinkorannikolla on lukuisia muita kunnallisia ja yksityisiä koiratarhoja ja näillä tarhoilla on yhteensä noin 3000 koiraa. Yhteensä kunnallisilla tarhoilla lopetetaan noin 100 koiraa viikossa.

Tähän haluaisin kommentoida ennen kuin lähden töihin kunnalliseen tarhaan, että älkää yleistäkö näitä koskemaan kaikkia espanjalaisia kunnallisia koiratarhoja. Eri autonomisilla alueilla on erilaiset lait. Meidän tarhassamme lain mukaan voi lopettaa eläimiä vain ”sanitaarisista ja humaanisista syistä”…

Meillä on tarhassa useampi koira, jotka ovat olleet meillä kauemmin kuin vuoden odottamassa kotia. Meidän alueella koirien on oltava tarhalla 20 päivää, ennen kuin niitä voidaan antaa adoptoitavaksi tai lopettaa. Nytkin meillä on yksi saksanpaimenkoira, jolla on leismanioosi (tarttuva tauti), koska sen pitää olla 20 päivää, että mahdollinen omistaja pääsee hakemaan sen….

[/quote]

Kiitos sinulle Vier tarkennuksesta koskien kunnallisia ja yksityisiä tarhoja!

Tuota Miian kirjoitusta ei tosiaan saa liikaa yleistää, mutta nuo faktat koskien El Paraisoa ja lopetettujen koirien määrää alueella pitävät kyllä paikkansa. Olen ne itsekin tarkistanut useammasta lähteestä.

Haluan vielä, varmuuden vuoksi, tarkentaa että tuo mainittu leishmanioosi ei tartu sairastuneesta koirasta toiseen koiraan tai koirasta ihmiseen, kuten joskus väärin ymmärretään. Leismanioosi voi tarttua vain ja ainoastaan hietasääskestä koiraan, tiettyjen olosuhteiden vallitessa, jolloin koira on taudin kantaja, mutta ei koskaan tartuttaja. Paikallisen eläinlääkärin Susanne Kamun artikkeli aiheesta löytyy täältä: Susanne Kamun artikkeli. Jos tauti havaitaan aikaisessa vaiheessa ja koira saa siihen lääkitystä, Leishmania ei onneksi koiran tulevaan elämään juuri vaikuta.

Tämän ketjun aiemmissa kirjoituksissa oltiin hiukan huolissaan kodittomiin koiriin liittyvästä tautivaarasta. Tämä on luonnollista tietysti, mutta itse ajattelen asian niin, että jos jotain vakavia ihmisiin tarttuvia tauteja näissä kodittomissa koirissa olisi, olisivat ne varmasti tarttuneet jo esim. koiratarhojen työntekijöihin ja yleensäkin Espanjassa asuviin ihmisiin. Olen myös varma, että maahantuontisäännöksillä estettäisiin tautien leviäminen muihin maihin.

Terveisin,

Pasi, Espanjan koirat -yhdistyksestä myöskin