Kiitos Janne linkistä

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Kari
Kari Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456

Kiitos Janne linkistä. Ehkä se ilman taustoja heitettynä yksittäisenä linkkinä kaipaa kuitenkin hieman laajempaa taustatietoa. Kaikki eivät nimittäin välttämättä tiedä, mitä avoin koodi tarkoittaa ja minkä vuoksi erilaiset Open Source -projektit ovat niin suosittuja.

Esimerkiksi yksi maailman suosituimmista käyttöjärjestelmistä ja samalla ilmiöistä, Linux, on tyypillinen avoimen koodin eli Open Source -tuote. Avoimessa koodissa on ideana, että useat ihmiset osallistuvat tai voivat osallistua saman asian kehittämiseen – tai voivat kehittää jostain liikkeelle lähtenyttä asiaa vaikkapa useaan eri haaraan (fork).

Tällainen eri puolilla maailmaa tuhansien kehittäjien toimesta kehitetty koodi on vapaasti kaikkien muidenkin asiaan vihkiytyneiden, tai kenen tahansa, käytettävissä. Lopputuloksena on usein erisuuruinen määrä samantyyppisiä lopputuotteita, esim. teknisiä ohjelmia, graafisia tuotoksia jne. jopa Open Source -musiikkia ja elokuvia!

Open Source -liike on vahva myös Suomessa ja vapaata koodia käyttävien firmojen ja henkilöiden toimintaan voi tutustua esimerkiksi täällä.

Tuohon Jannen linkin liitteksi voi heittää vaikkapa tämän linkin. Oleellisena asiana on esimerkiksi Orkkia taustalla pyörittävä ”perusmoottori” Drupal, joka on yksi maailman menestyneimmistä Open Source CMS -projekteista ja sitä käytetään maailmalla lukemattomissa muissakin sivustoissa, elim YLE käyttää Drupalia joissain projekteissaan. Myös maailman suosituin DeskTop Linux, Ubuntu, pyörittää sivujaan avoimeen koodiin perustuvan Drupalin voimin. Ubuntu itsekin on avoimen koodin tuote, loistava esimerkki itse asiassa – Linuxin itsensä tavoin.

Avoimen lähdekoodin vankkoja tukijoita ja käyttäjiä ovat myös lukuisat kaupalliset firmat, esimerkiksi Nokia ja IBM. Myös Google tukee vankasti Open Sorce -toimintaa.

Eli jos ollaan tarkkoja, niin kunnia avoimeen koodiin perustuvista tuotoksista kuuluu kaikille niille kehittäjille tai suunnittelijoille, jotka ovat kyseiseen projektiin tai sen osaan tuottaneet omia ajatuksiaan ja visioitaan. Yksi huipentuma on aina myös se, kun joku julkaisee tällaisista asioista tuotettuja koosteita, mahdollisesti liittämällä niihin olemassa olevia elementtejä sekä itse mukanaan tuomia elementtejä, aivan kuten Orkissa.

Orkki on itse asiassa yksi tyypillinen esimerkki Open Source -tuotteita käyttävästä sivustosta, jossa on käytetty hyväksi lukematon määrä valmiita palasia tai niiden osia, lisättynä lukemattomalla määrällä itse tai osittain tuotetuilla omilla tuotoksilla.

Open Sourcen vastakohta on suljetut kaupalliset ohjelmistot yms. joista yhtenä esimerkkinä vaikkapa Microsoftin käyttöjärjestelmät.

Lisätietoa Open Source -maailmasta löytyy edellä olevien linkkien lisäksi vaikkapa täältä:
http://www.opensource.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source

Tämä nyt meni hieman romaanin puolelle, mutta itsekin Open Sourcen vankkumattomana kannattajana halusin tuoda esille asian laajemman perspektiivin. Usein asiat eivät ole niin yksinkertaisia, kuin mitä äkkiseltään katsoen asiaan perehtymättä näyttäisi 😉

Tervetuloa Open Sourcen kiehtovaan maailmaan!